Izbornik
Naslovnica Županije Požeško-slavonska
Požega na visokom mjestu po izdvajanjima za socijalnu zaštitu

Puljašić: Želimo pokazati mladima da se u našem gradu isplati živjeti

Foto: pozega.hr
Povećane su od ove godine i naknade za novorođene, pa za prvo dijete Grad daje 2000 kuna, za drugo 3000 kuna, za treće 4000 kuna, za četvrto 5000 kuna i po 1000 kuna više za svako sljedeće

Grad Požega ubraja se među socijalno najosjetljivije gradove u Hrvatskoj. O tome govore nedavno objavljeni podaci prema kojima je riječ o jednom od deset hrvatskih gradova koji su u 2018. godini imali najveće povećanje proračunskih sredstava namijenjenih socijalnoj zaštiti u apsolutnom iznosu.

umjesto prijma Naknade za bebe stižu na tekuće račune

Analiza podataka

– Smatramo da Požega kao grad ima obvezu uklopiti se u nastojanja Vlade RH da pomogne ljudima u Slavoniji da ipak žive dostojnim životom. Tako mi zapravo pripomažemo da se i te socijalno osjetljive skupine što brže uključe u društvo – obrazložio je gradonačelnik Darko Puljašić.

Analizirani su podaci koji unutar proračuna uključuju stavke kao što su briga o bolesnima, invalidima, starijima, obitelji i djeci, nezaposlenima, briga vezana uz stanovanje, socijalnu pomoć stanovništvu te razvoj socijalne zaštite. U fokusu su sve skupine, osobito mladi.

– Što se tiče vrtića, i u doba epidemije koronavirusa nastavili smo plaćati svoj udio upravo kako bismo sačuvali radna mjesta, ali i kapacitete naših privatnih vrtića koji će, nadam se, vrlo brzo opet biti u funkciji. Time želimo pokazati mladim obiteljima da se u Požegi isplati živjeti i da grad Požega prepoznaje svoje najmlađe stanovnike koji su zapravo najvažniji – istaknuo je Puljašić.

U ulici Jagodnjak ovih je dana vrlo živo Počinju radovi na aglomeraciji, nastavljena gradnja kanalizacije

U Požegi je početkom ožujka potpisan ugovor kojim je projektom EU omogućena besplatna prehrana za 408 učenika. Grad je pak od ove godine podignuo visinu stipendija, pa studentske iznose 1000 kuna, a učeničke 500 kuna. U tu je svrhu u proračunu povećan iznos na 600 tisuća kuna. Povećane su od ove godine i naknade za novorođene, pa za prvo dijete Grad daje 2000 kuna, za drugo 3000 kuna, za treće 4000 kuna, za četvrto 5000 kuna i po 1000 kuna više za svako sljedeće.

Dvosmjenski rad vrtića

Grad Požega također se među 60 gradova u Hrvatskoj istaknuo uvođenjem dvosmjenskog rada vrtića.

Priznanje objavljeno u službenoj publikaciji Europske komisije Požega izdvojena kao primjer dobre prakse u digitalnoj transformaciji

Grad brine i o socijalno ugroženima financirajući različite potrebe za usluge stanovanja, a brine i o umirovljenicima omogućavanjem naknada za one sa slabijim mirovinama.