Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Osnovan Centar za svemirsku i inovativnu tehnologiju

Trust mozgova za inženjere, doktore znanosti, fizičare, kemičare...

Foto: Večernji list
Jurica Kundrata, bivši učenik TŠ Sisak, a danas doktor znanosti bit će privremeni voditelj stručnog tima Centra

Sisačko-moslavačka županija osnovala je Centar za svemirsku i inovativnu tehnologiju od kojeg se mnogo očekuje. Nakon pokretanja inkubatora PISMO u Novskoj za razvoj gaming industrije, što je urodilo mnogim startupima u kojima se razvijaju videoigre, te pokretanjem četverogodišnjeg zanimanja tehničara za razvoj videoigara u Tehničkoj školi Sisak, ovo je još jedan inovativni projekt u suradnji s istim partnerima, ali i nekim novima.

Vrijedno priznanje Županijski će se projekt "Budi STEMpatičan" predstaviti u kolovozu u Bologni

Sufinanciranje iz EU

Privremeni ravnatelj Centra, pročelnik županijskog Odjela za prosvjetu kulturu i sport Darjan Vlahov istaknuo je da će Centar osnovan na temelju inicijative udruge Adriatic Aerospace Association, Metalurškog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Tehničke škole Sisak, Instituta Ruđer Bošković i tvrtke Amphinicy tehnologies d.o.o. Centar sa sjedištem u Sisku, pružati stručnu pomoć u provođenju aktivnosti vezanih za svemirsku i inovativnu tehnologiju, razvijati inovativne proizvode za svemirsku industriju, podupirati inovativne projekte učenika i studenata SMŽ-a... Sve to u svrhu razvoja i povezivanja gospodarske i znanstveno-stručne djelatnosti.

– Ovaj Centar treba biti dio znanstvenog, kulturnog i obrazovnog centra Sisačko-moslavačke županije koji će biti smješten u staroj Vojarni u Lađarskoj ulici i koji bi trebao obuhvaćati 10 najnovijih praktikuma s najmodernijom tehnologijom. Tu planiramo razvoj centara kompetencija i za elektrotehniku, računalstvo, robotiku i solarne tehnologije – rekao je župan Ivo Žinić.

Cijeli projekt će se uvelike sufinancirati iz fondova EU.

potpisano 26 ugovora za ovogodišnji projekt kakvart Građani sami predlažu projekte, a potom sudjeluju i u njihovu ostvarenju

Jedan od partnera je Tehnička škola Sisak koja je nedavno imenovana i Regionalnim centrom kompetencija u sektoru elektrotehnike i računalstva. U školi djeluje Sekcija za svemirsku tehnologiju Sisak u koju je učlanjeno 20-ak učenika, a vodi je profesor Stevče Arsoski uz pomoć suradnika. Trenutačno rade na izradi ionske lebdjelice i modela ionskog motora, a ista ekipa profesora stoji i iza ideje ovog Centra.

– Napravili smo program, kontaktirali stručnjake i lokalne tvrtke. Htio sam okupiti i bivše učenike koji su sada doktorirali da rade na svemirskoj tehnologiji – kazuje prof. Arsoski.

Sisačka Tehnička škola odavna se bavi svemirskom tehnologijom, prije tri godine napravili su svemirski rover, a još 2006. učenici Jurica Kundrata, Dino Laktašić i Tomislav Gombač izradili su prvu ionsku lebdjelicu, koja je upisana kao 327. takav uspješni eksperiment u svijetu.

Martina Dalić Projekt vrijedan 2,8 milijuna kuna Za šest mjeseci i u Dugoj Resi poduzetnički inkubator

Jurica Kundrata danas je FER-ovac, doktor znanosti i privremeni voditelj stručnog tima od pet znanstvenika koji će voditi budući Centar za svemirsku i inovativnu tehnologiju u Sisku.

Štit od svemirskog zračenja

– Ideja je u Centru okupiti inženjere, doktore znanosti iz različitih područja poput fizike, kemije, računalstva, i da kao trust mozgova radimo na mnogim temama – istaknuo je Kundrata najavivši da će u Centru napraviti i aktivni štit od svemirskog zračenja koji bi koristio magnetska polja.