Izbornik
Naslovnica Županije Karlovačka
potpisano 26 ugovora za ovogodišnji projekt kakvart

Građani sami predlažu projekte, a potom sudjeluju i u njihovu ostvarenju

Foto: Grad Karlovac
Mandić: Heineken sponzorira Formulu 1, Ligu prvaka i KAkvart, tako da sve ovo mjeri s LP-om

Kako bi dodatno pomogao razvoju gradskih četvrti i mjesnih odbora, Grad Karlovac je prije tri godine pokrenuo u Hrvatskoj jedinstven projekt pod nazivom KAkvart. Ideja je bila da projekte koji građani prijave, poput uređenja igrališta, postavljanja javnih punjača za mobitele, infostupova, fitness-parka na otvorenom, sportskih parkova i sličnih sadržaja koje mještani žele u svojim kvartovima, sufinanciraju Grad i privatni partneri.

Karlovac Godišnju uštedu od oko 450.000 kuna obje strane daju za pomoć starijim sumještanima Karlovac i Županija sjednice ubuduće, umjesto putem radija, prenose putem Live Streama na YouTubeu

Uz to, projektom se potiče volonterizam, jer mještani se često sami udruže i sudjeluju u realizaciji projekta; pomažu izvođačima, često sami grade, uređuju, popravljaju, pa, osim radom, zapravo i financijski podupiru projekt koji bi bez njihova volonterizma bio svakako skuplji.

Model se pokazao odličnim, interes mještana je velik, pa je od 2016. godine realizirano čak 50 projekata u vrijednosti većoj od četiri milijuna kuna.

Projekt je jedinstven u Hrvatskoj jer ga zajedno provode javna uprava, dakle Grad Karlovac, u suradnji s privatnim sektorom i volonterima iz mjesnih odbora i gradskih četvrti. Glavni partner Gradu je kompanija Heineken Hrvatska koji žele podržati ideju da se svaki dio grada učini što boljim mjestom za život. No, kada je Heineken u pitanju, moram spomenuti da Heineken sponzorira Formulu 1, Ligu prvaka i KAkvart, tako da sve ovo što radite mjeri se s Ligom prvaka – poručio je kroz šalu karlovački gradonačelnik Damir Mandić na potpisivanju ovogodišnjih ugovora za projekte KAkvarta.

Karlovac Prijenos sjednica umjesto na radiju sad će biti na youtube Ušteđenim novcem Karlovac i Županija pomažu starijim građanima

Mandić tvrdi kako se trud i rad mjesnih odbora i gradskih četvrti u ovom projektu najbolje dokazuje kao pokretač dobrih ideja te kako bi bez njih Grad puno lošije funkcionirao. Ove je godine potpisano 26 ugovora za odabrane projekte kojima će biti odrađeno osam društvenih i 18 manjih komunalnih projekata u gradskim četvrtima i mjesnim odborima Grada Karlovca.

– Prošle su godine neke sredine započele s društvenim događanjima u mjesnim odborima i gradskim četvrtima i to se pokazalo jako dobro. Treba nam više društvenih događanja koja će nas dovesti na jedno mjesto da se družimo i mislim da je ove godine u tome posebna vrijednost KAkvarta – dodao je gradonačelnik Damir Mandić.

Obnova kapelice Svih svetih trajala je dvije godine Grad Karlovac i tvrtka Zelenilo investirali milijune u uređenje groblja koja su dio baštine Grad Karlovac i tvrtka Zelenilo investirali milijune u uređenje groblja koja su dio baštine