Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
PREDSTAVLJEN PROJEKT ADOBE

Turizam prilagođen osobama s invaliditetom

Foto: Osječko-baranjska županija
Ukupna vrijednost projekta ADOBE je 195.000 eura

U Osijeku je održana uvodna konferencija projekta ADOBE (Pristupačne turističke destinacije i usluge u prekograničnom području) koji se provodi kroz Interreg V-A program prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska 2014.-2020., a usmjeren je na promicanje pristupačnog, odnosno prilagođenog turizma za osobe s invaliditetom.

GRADNJA POSJETITELJSKOG CENTRA “Bit će to središnja točka za razvoj turizma”

Glavni nositelj projekta je Osječko-baranjska županija u partnerstvu sa Županijom Baranja iz Mađarske, dok su pridruženi partneri Pravobraniteljstvo za osobe s invaliditetom, Područni ured Osijek i Ministarstvo za ljudske potencijale iz Mađarske. Ukupna vrijednost projekta ADOBE je 195.000 eura, od čega bespovratna sredstva EU iznose 165.750 eura. Projekt traje do 31. prosinca 2022. godine, a na aktivnosti na području Osječko-baranjske županije bit će utrošeno 100.000 eura.

Na konferenciji su sudjelovali pružatelji smještaja, turističke zajednice i udruge koje se bave osobama s invaliditetom. U okviru projekta provest će se anketa i istraživanje među 100 pružatelja turističkih proizvoda i usluga u Osječko-baranjskoj županiji o njihovoj pristupačnosti osobama s invaliditetom.

Završena gradnja hostela u Belišću i šetnice Hostel uz Dravu s 28 ležaja čuvat će baštinu i razvijati turizam

Na temelju tog istraživanja, napravit će se studija s fotodokumentacijom, procjenama i preporukama, zatim prilagođena mobilna aplikacija te web-stranica s popisom pregledanih turističkih proizvoda i usluga. Pri kraju projekta nabavit će se dio opreme koja pomaže osobama s invaliditetom koje će je moći iznajmiti putem mobilne aplikacije.