Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Proslava 20. godišnjice rada Turističke zajednice Međimurske županije

Strelovit uzlet turističke ponude najsjevernije hrvatske županije

1/3
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
U 20 godina broj noćenja porastao s 14.600 na 200.000, broj kreveta je učetverostručen, gosti u Međimurskoj županiji ostaju triput dulje

U Međimurskoj županiji prije dvadeset godina za zabilježeno je 14.600 turističkih noćenja. Registrirano je bilo svega šest smještajnih objekata s 357 kreveta, a u prosjeku su se gosti zadržavali tek jedan dan. Na kraju 2019. godine rezultati su 200.000 ostvarenih noćenja, 104 smještajna kapaciteta i 1783 ležaja, a turisti ostaju u prosjeku gotovo tri dana.

Odmor u šumi uz tradicionalna jela, Vukovarskoj kući nagrada Simply the best za 2019. godinu

Proslava rada TZ-a

Ti su podaci istaknuti na proslavi 20. godišnjice rada Turističke zajednice Međimurske županije, koja je 1999. imala realizirani proračun od 60.000 kuna, a danas on iznosi pet milijuna kuna. Međimurje je samo u ovoj godini dobilo titulu najbolje turističke destinacije kontinentalne Hrvatske, treću nagradu EDEN – Europska destinacija izvrsnosti, nagradu ESPA za spa-koncept, uvršteno je u najboljih deset malih regija Europe za strategiju privlačenja investicija...

– Turistička zajednica Međimurske županije osnovana je kao potpora gospodarstvu i našoj zajednici te smo od samog početka na taj način postavili svoju ulogu u kojoj veliku potporu imamo od Međimurske županije i svih naših partnera bez kojih ne bi bilo rezultata. Zajedništvo i sinergija najbolji su pokretač, ali i najbolji rezultat cijele naše priče – ističe voditelj Turističke zajednice Rudi Grula, koji je 2015. izabran i za najboljeg hrvatskog turističkog djelatnika.

Na svečanosti su podijeljena i priznanja.

DECENTRALIZACIJA Četvrtina zaposlenih otišla iz sustava Međimurske županije

– Entuzijazmom, voljom, strategijom i jasnim ciljem što želimo biti i kuda želimo ići, danas smo došli do ovog trenutka. Imamo nagradu najuspješnije kontinentalne destinacije, trostruki smo dobitnici nagrade EDEN, stvaramo dodane vrijednosti s ciljem da turizam bude važan segment gospodarstva i optimizma kojeg stvaramo u Međimurju. To nije učinio jedan čovjek, ni jedna institucija, to ste učinili svi vi – zahvalio je zaslužnima župan Matija Posavec, koji je zajedno sa zamjenicima Sandrom Herman i Josipom Grivcem poručio da je to tek početak turističke priče Međimurja.

U 2020. godini završit će se brojni projekti, od revitalizacije Starog grada Zrinskih i Muzeja nematerijalne baštine, do 42 milijuna kuna vrijednog projekta modernog prirodoslovnog muzeja u Križovcu. Vidikovac na Mađerkinu bregu, tematski parkovi, Marina u Prelogu, obilježavanje 160 godina gradnje prve željezničke pruge i 1600 godina od smrti sv. Jeronima rođenog u Štrigovi, projekti su to oko kojih će se nastaviti razvijati turizam u Međimurju.

REGIONALNI DANI EU FONDOVA U PGŽ-u ugovoreno 664,6 milijuna eura, a u Međimurskoj županiji i Murskom Središću 153 milijuna eura

Mreža turističkih proizvoda

Prije dvadeset godina turistima su se nudili samo jednodnevni izleti u Čakovec i posjet Muzeju Međimurja te eventualno obilazak crkve sv. Jeronima u Štrigovi, a danas postoji razgranata mreža turističkih proizvoda, od healthnessa i aktivnog odmora u prirodi do enogastronomije i poslovnog turizma. Uređeno je više stotina kilometara biciklističkih staza, a vinari su se povezali i otvorili podrume svojih vinarija u sklopu Međimurske vinske ceste. Jedan od važnijih događaja je i otvaranje Međimurske palače turizma u prosincu prošle godine u Čakovcu. U okviru svečanosti obilježavanja obljetnice Turističke zajednice, obilježeno je i deset godina djelovanja Hotela Spa Golfer u Toplicama Sveti Martin, koji je zaslužan za znatno povećanje broja noćenja.

– Hotel Spa&Golfer otvoren je zahvaljujući viziji skupine entuzijasta koji su željeli izgraditi kvalitetan hotel visoke kategorije. Deset godina kasnije, Lifeclass Terme Sveti Martin slobodno možemo nazvati turističkim centrom Međimurja, koje su potaknule lavinu turističkog razvoja naše regije. Ove godine primili smo brojne nagrade, a kruna rezultata bio je treći EDEN koji dokazuje da naš trud prepoznaju i drugi – kaže generalni direktor Igor Nekić.

U Međimurju se turizam ne događa slučajno ili stihijski, već promišljeno i planski.