Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
za razvoj županije

U 2021. planira se kuća vina, fotonaponska elektrana, razvojni centar za baterije...

Za razvoj gospodarstva, turizma i poljoprivrede u 2021. Županija planira više od 50 mil. kuna
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
Najveći dio ide za rad Javne ustanove regionalni koordinator SMŽ, koja priprema i provodi projekte, te za projekt Natura SMŽ – edukativno-prezentacijski centar koji će obuhvatiti sve bogatstvo prirodne baštine županije.

Upravni odjel za gospodarstvo, poljoprivredu i ruralni razvoj Sisačko-moslavačke županije u idućoj će godini na raspolaganju imati više od 50 milijuna proračunskih kuna, a višestruko veći iznos očekuje se za projekte iz fondova EU.

Usvojen proračun Grada Dubrovnika za 2021. godinu u iznosu od 579 milijuna kuna Izbalansiran, razvojan i usmjeren povećanju kvalitete života građana

Novi obrti i poduzeća

Za razvoj gospodarstva u 2021. izdvojit će se 8,8 milijuna kuna – 4 milijuna za razvoj poduzetničke infrastrukture, 3,85 milijuna za subvencije obrtnicima, malim i srednjim poduzetnicima, a 750.000 kuna za kapitalne pomoći za nove investicije u proizvodnji.

– Nastavljamo s provedbom projekta „Županijski poduzetnički krediti“, čime se omogućava pokretanje novih obrta i poduzeća te rast i širenje postojećih, jednostavnijim, bržim i kvalitetnijim pristupom financijskim sredstvima što će rezultirati učinkovitijem poslovanju te očuvanje postojećih radnih mjesta kao i uspostavu novih radnih mjesta – kaže privremeni pročelnik Marijan Belošević, koji ističe da Sisačko-moslavačka županija godinama provodi ovaj projekt u suradnji s gradovima, općinama i poslovnim bankama, čime se postiže kamata od 0,25 ili čak nula % za poduzetnike.

Razvoj turizma potpomoći će se iduće godine s 4,572 milijuna kuna, a u prometnu i komunalnu infrastrukturu 1,4 milijuna kuna. Nastavlja se sufinanciranje prijevoza putnika i vozila skelama te sufinanciranje javnog cestovnog prijevoza u općinama gdje, zbog manjeg broja putnika, prijevoznicima to ne bi bilo isplativo. Za regionalni razvoj i projekte koji se sufinanciraju iz EU fondova odvaja se 32,2 milijuna vlastitih kuna.

Za autohtonu sortu

Najveći dio ide za rad Javne ustanove regionalni koordinator SMŽ, koja priprema i provodi projekte, te za projekt Natura SMŽ – edukativno-prezentacijski centar koji će obuhvatiti sve bogatstvo prirodne baštine županije.

GRADNJA POSJETITELJSKOG CENTRA “Bit će to središnja točka za razvoj turizma”

Među ostalim planiranim projektima, koji bi se trebali sufinancirati iz europskih fondova, su projekt „LIFE in Zone Ozone“, kojim bi se trebao razviti novi model dezinfekcije (vrijednost projekta: 7,325.435,04 kn), projekt „Hrvatska kuća vina“ koja bi sadržavala turistički segment (kušaonicu, restoran i vidikovac) te znanstveni i obrazovni segment (laboratorij, vinski podrum i testno polje prvenstveno za razvoj autohtone sorte vina škrlet).

Vrijednost projekta je 34,218.750 kn. Projekt preuređenja Vile Zelengaj u Topuskom (5,562.500 kn), projekt „Istraživačko-razvojni-proizvodni centar za baterije i dizajn i proizvodnju namještaja“ u Poduzetničkoj zoni Glina (150 milijuna kuna), Fotonaponska elektrana Martinska Ves (86,271.120 kuna) te uspostava mreže poduzetničkih inkubatora u Popovači, Novskoj, Glini, Kutini, Donji Kukuruzarima, Velikoj Ludini i Lipovljanima, čija je predviđena vrijednost 192 milijuna kuna.