Izbornik
Naslovnica Gradovi Dubrovnik
Usvojen proračun Grada Dubrovnika za 2021. godinu u iznosu od 579 milijuna kuna

Izbalansiran, razvojan i usmjeren povećanju kvalitete života građana

Foto: Grad Dubrovnik
Iz fondova EU osigurana su sredstva za lapadsku obalu i projekt “Aglomeracija Dubrovnik“

Proračun Grada Dubrovnika za 2021. godinu, vrijedan 579.335.780 kuna, usvojen je na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća grada Dubrovnika.

Župan Ivo Žinić održao javnu prezentaciju proračuna za 2021. U županijskoj blagajni oko 1,3 milijarde kuna, 50 milijuna više nego ove godine

– Proračun je izbalansiran, sadrži razvojnu komponentu, nastavlja kontinuitet prije započetih projekata i programa te ujedno predstavlja odgovorno i transparentno financiranje svih ciljanih skupina Grada Dubrovnika – kazao je gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković, predstavljajući najbitnije stavke proračuna. Istaknuo je i kako se za proračunske korisnike izdvaja iznos od 81,9 milijuna kuna, a u tu skupinu spadaju sve ustanove Grada, od muzeja, vrtića, vatrogasne postrojbe, knjižnica, sportskih objekata, osnovnih škola i svih ostalih za koje Grad osigurava plaće iz svog proračuna.

Proračun Grada Dubrovnika rastao je proteklih godina, od 2017. kada je iznosio 432 milijuna kuna do 2020. kada je bio planiran na rekordnih 769 milijuna kuna, ali je zbog koronakrize rebalansom smanjen na 629 milijuna kuna. S današnjih planiranih 579 milijuna kuna na razini je proračuna iz 2018. godine. Glavni razlog rasta proračuna Dubrovnika leži u korištenju EU fondova, što je od početka mandata ove gradske uprave isticano kao vrlo važan izvor financiranja kapitalnih projekata te će do kraja ovog mandata Grad zabilježiti više od milijardu kuna ugovorenih EU sredstava, što je veličina čak dva proračuna Grada Dubrovnika.

Unatoč krizi, proračun Istarske županije za 2021. uključuje i razvoj Završit će se gradnja, pomagat će poduzetnicima i studentima

Upravo iz fondova EU osigurana su sredstva za dva vrlo važna, velika infrastrukturna projekta: lapadsku obalu i projekt razvoja vodno-komunalne infrastrukture “Aglomeracija Dubrovnik”, koji je upravo dobio zeleno svjetlo tijela Europske komisije JASPERS te su osigurana sredstva od gotovo 900 milijuna kuna.

– Posebno smo se pripremili za 2021. tako da smo brojne projekte doveli do građevinske dozvole kako bismo ih kroz instrument EU “Recovery and Resilience” prijavili na europske fondove. Među projektima spremnima za prijavljivanje za taj fond su azil za životinje, smještaj za beskućnike, dom umirovljenika ispod Opće bolnice, škola u Mokošici, vrtić Pčelica, cesta Tamarić, stanovi Solitudo i sportska dvorana. Samo oni vrijedni su 636 milijuna kuna. Znači da smo potpuno spremni za novu europsku perspektivu koja počinje 2021. – istaknuo je gradonačelnik Franković.

Gradonačelnica Ana-Marija Petin posljedice neusvajanja proračuna Država i EU na pladnju nam daju 110 milijuna kuna za projekte, a vijećnici za to ne žele dignuti ruku

Od značajnijih investicija, proračun za 2021. s projekcijama za 2022. i 2023. godinu nosi sredstva za projektnu dokumentaciju parka Gradac i završetak dokumentacije stanova u Solitudu, za cestu za zgrade HRVI, groblje Dubac, prometnicu od Mosta dr. Franja Tuđmana do Osojnika, ali i za novu zgradu škole Marina Getaldića u Ulici Ilije Sarake kao i rekonstrukciju Jugova bazena. Osigurana su i sredstva za izmjene GUP-a grada Dubrovnika te niz prostornih dokumenata. I dalje će se financirati programi za djecu i učenike, poput produljenog boravka u osnovnim školama, dara za novorođeno dijete, obrazovnih materijala i udžbenika, stipendija, subvencija za najam stanova, projekti udruga osoba s invalidnošću kao i zdravstvenog nadstandarda poput pedijatra u Mokošici, ambulante na Koločepu i hitnog medicinskog tima na Elafitima.