Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
28. OBLJETNICA

U akciji Šagovina neprijatelju su naneseni veliki gubici i oduzet važan strateški položaj

U ime predsjednice i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga RH Kolinde Grabar-Kitarović vijenac je položio župan Danijel Marušić
Foto: Antun Toni Brađašević
Obilježena 28. obljetnica jedne od najvećih vojnih pobjeda u zapadnoj Slavoniji kojom je slomljeno lijevo krilo agresora

U Cerničkoj Šagovini te pokraj spomen-obilježja u Mašićkoj Šagovini obilježena je 28. obljetnica jedne od najvećih oslobodilačkih akcija u zapadnoj Slavoniji u Domovinskom ratu, Šagovina ‘91.

NEPROCJENJIVA USPOMENA Djed Božićnjak u brodskoj Tvrđavi darivao mališane

Poginuli branitelji

Oslobađanjem Mašićke Šagovine agresoru je oduzet jedan od najpovoljnijih strateških položaja koje je imao u brdskim dijelovima novogradiške bojišnice te su mu naneseni veliki gubici. Ovom akcijom širom su otvorena vrata za kasniji ulazak u Okučane.

Živote za slobodu Hrvatske u akciji su dali hrvatski branitelji Slavko Matošević, Josip Marinović, Tomislav Špehar, Marijan Ruškan, Slavko Mihaljević, Tomislav Ruškan, Vlado Dubovski, Zdravko Romić, Darko Franić, Miroslav Krpan, Igor Vukas, Zlatko Krčmar i Jurica Bekić, kojima je ovom prilikom odana počast polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća, a održana je i svečana komemoracija. Počast su odali obitelji poginulih, smrtno stradalih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja. U ime predsjednice i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga RH Kolinde Grabar-Kitarović vijenac je položio župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić, u ime ministra obrane Damira Krstičevića brigadir Stjepan Krešić, dok je u ime Ministarstva hrvatskih branitelja počast odao brigadni general dr. Kornelije Brkić. Bili su tu i predstavnici braniteljskih i stradalničkih udruga proisteklih iz Domovinskog rata te predstavnici Mjesnog odbora Cerničke Šagovine i Općine Cernik.

Svoju počast odala je i Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 121. brigade Nova Gradiška na čelu s ratnim zapovjednikom Josipom Mikšićem.

Vinocom U Zagrebu predstavljena vina Slavonije i Srijema

Veliko priznanje

– Oslobađanje utvrđenih prostora u Mašićkoj Šagovini, gdje su bile koncentrirane jake neprijateljske snage, izvršeno je 19. prosinca 1991. Na taj način potpuno smo slomili lijevo krilo agresora. Svim hrvatskim braniteljima koji su branili i oslobađali novogradiški kraj zahvaljujem na tome i odajem im veliko priznanje – kazao je Josip Mikšić u obraćanju prisutnima.

U prigodnom komemorativnom programu posebno zapažen bio je nastup učenika Osnovne škole “Matija Gubec” iz Cernika i zagrebačke OŠ “Žitnjak” te novogradiške pjesnikinje Evice Kraljić. Misa zadušnica za poginule branitelje služena je u crkvi sv. Luke u Cerničkoj Šagovini.