Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
preventivna tribina

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji godišnje 500 ljudi doživi moždani udar

Foto: Bjelovarsko-bilogorska županija
Mi hospitaliziramo otprilike tisuću pacijenata godišnje, od kojih je negdje 50-60 % s moždanim udarom, bilo da se radi o začepljenju krvne žile ili o krvarenju - istaknula je dr. Gržinčić

U sklopu 9. Tjedna zdravlja Bjelovarsko-bilogorske županije u županijskoj Velikoj vijećnici održana je tribina „Zdravlje-najveća vrijednost“ kojoj je prisustvovala i zamjenica župana Bojana Hribljan.

Potpisan Ugovor o sufinanciranju preventivnih programa Programi prevencije pomažu učenicima koji dođu u kontakt s drogama da kažu – ne

Kroz više kratkih izlaganja liječnika i zdravstvenih djelatnika izloženi su zdravstveni pokazatelji i najzastupljeniji zdravstveni problemi u svakodnevnom radu te mogućnosti preventivnog djelovanja.

Tribinu je organizirao Hrvatski liječnički zbor-podružnica Bjelovar, a o važnosti organiziranja takvih događaja više je rekla dr. med. Gordana Kesić- Valpotić.

U organizaciji tribine sudjelovala je i Udruga Impress o čemu predsjednica udruge Tanja Herceg, a na tribini je sudjelovala i dr.med. Tihana Gržinčić s predavanjem na temu moždanog udara.

Sastanak župana Ževrnje s ministrom Kuščevićem Sastanak o divljim deponijima: 'U strahu smo za zdravlje mještana, kao i zbog mogućeg plaćanja visokih kazni'

- Što se tiče moždanog udara koji predstavlja veliki javnozdravstveni i socioekonomski problem, u našoj županiji je situacija slična kao i u Europi i u svijetu. Mi hospitaliziramo otprilike tisuću pacijenata godišnje, od kojih je negdje 50-60 % s moždanim udarom, bilo da se radi o začepljenju krvne žile ili o krvarenju. Pratimo trendove i što se tiče dobne skupine. Uglavnom trećina oboljelih je u dobi od 18 do 64 godine. Vrlo bitno je da samo 39% oboljelih stiže u terapijskom vremenskom prozoru kada mi možemo primijeniti specifičnu terapiju. Rekla bih da je problem još uvijek neprepoznavanje simptoma moždanog udara. Trebamo misliti na faktore rizika s kojima bi to mogli prevenirati. Ne možemo utjecati na dob, spol, obiteljski hereditet, ali možemo utjecati na krvni tlak, prestati pušiti, paziti na pretilost i na obujam struka ako je veći od 102 cm u muškaraca nosi rizik kao i ako je veći od 88 cm u žena - istaknula je dr. Gržinčić.

Rafinerija nafte Brod Okrugli stol o onečišćenju zraka u Slavonskom Brodu Najveći problem za zdravlje su lebdeće čestice

- U našoj županiji prevladava starija populacija stoga dolaze do izražaja bolesti cirkulacijskog sustava kao što su akutni infarkt miokarda i cerebrovaskularne bolesti kao što je moždani udar. To su prvi i glavni uzroci umiranja u našoj županiji. Na drugom mjestu u našoj županiji su novotvorevine,a treći uzrok umiranja su nesretne situacije - pojasnio je dr. sc. Želimir Bertić.