Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Potpisan Ugovor o sufinanciranju preventivnih programa

Programi prevencije pomažu učenicima koji dođu u kontakt s drogama da kažu – ne

Foto: Zagrebačka županija
Sa 180.000 kuna Županija će sufinancirati preventivne programe “Mogu ako hoću”, “Sajam mogućnosti”, “Prevencija i alternativa”, “Ne, zato što ne”, ali i kazališnu predstavu “Droga”

Zagrebačka županija i ove godine nastavlja sa sufinanciranjem preventivnih programa Policijske uprave zagrebačke (PUZ), zajedničkog imena “Zajedno više možemo“. Ugovor o sufinanciranju programa, koji će se u 2019. provoditi u osnovnim i srednjim školama, potpisali su prošloga tjedna župan Stjepan Kožić i načelnik PUZ-a Marko Rašić.

Potpisana izjava o stvaranju osnove za sporazum županije i regije Chungcheongnam-do ‘Posjet južnokorejskog izaslanstva nije slučajnost’

Najsigurnija županija

– Programi prevencije ovisnosti, koje PUZ godinama provodi sa Županijom, gradovima, općinama i školama, bitni su za djecu, ali i roditelje. Cilj je smanjiti stopu ovisnosti – kazao je župan, dodavši da će, bude li potrebe, programe i proširiti. Istaknuo je i opće stanje sigurnosti u Zagrebačkoj županiji, prema kojemu je ona prošle godine bila najsigurnija u Hrvatskoj.

Nadalje, Županija će u ovoj godini sa 180.000 kuna sufinancirati preventivne programe “Mogu ako hoću”, “Sajam mogućnosti”, “Prevencija i alternativa”, “Ne, zato što ne”, “Sigurno u prometu” i kazališnu predstavu “Droga”.

– Sa stanjem sigurnosti u Zagrebačkoj županiji možemo biti zadovoljni. U odnosu na sve druge županije, u Zagrebačkoj je najmanja stopa kriminaliteta, a za osjećaj sigurnosti jako je važno i da su imovinska kaznena djela u kontinuiranom padu – kazao je Marko Rašić, načelnik PUZ-a.

Predstavljene smjernice za izradu Mreže školskih ustanova ‘Nema zatvaranja škola u malim sredinama, a obrazovanje nije trošak nego ulaganje’

Piti počinju već u 12 godini

O preventivnim programima koje PUZ provodi sufinanciranjem Županije, kao i njihovim rezultatima, pobliže je govorio Velimir Tišma, voditelj Službe prevencije PUZ-a. Rekao je da evaluacija ovih programa, napravljena 2015., pokazuje da se radi dobro.

– Više od 80 posto učenika prvog razreda srednjih škola, koji su u šestom razredu osnovne škole slušali preventivna predavanja, kazalo je da su im ona ‘izgradila’ stavove te kada dođu u kontakt s opojnim drogama oni kažu ne! – kazao je Tišma.

Također, istaknuo je podatke prema kojima mnogo mladih upravlja motociklima bez položena vozačkog ispita, ali i one koji pokazuju da se dobna granica konzumacije alkohola spustila na 12 godina. Upravo stoga ovakvi preventivni programi od izuzetne su važnosti za najmlađu populaciju.

U prva četiri mjeseca zabilježeno je 15 posto više noćenja te 14 posto više dolazaka nego lani Broj turista i ove godine ruši rekorde, Zagrebačka županija hit među Kinezima okrugli stol ‘Pri vrhu smo u Hrvatskoj u sprečavanju sukoba interesa’