Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
PREVENCIJA

U Brodsko-posavskoj županiji pet klubova liječenih alkoholičara

Senka Gabud Gjurčević
Foto: Vedran Balen
Prvi travanjski susret djelatnika službi za prevenciju ovisnosti i terapeuta

Senzibiliziranje javnosti na probleme ovisnosti, posebno alkoholizma, bio je cilj prvog travanjskog susreta djelatnika službi za zaštitu mentalnog zdravlja i prevenciju ovisnosti s terapeutima klubova liječenih alkoholičara Slavonije, a organizirao ga je Nastavni zavod za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije.

Željeli su se skupiti i unaprijediti svoja znanja i iskustva, s obzirom na to da se u doba korone nisu mogli sastajati, a klubovi su se zbog nemogućnosti grupnih sastanaka gasili. Sada je sve to iza njih i ovo je bila prilika da vide tko je ostao u borbi protiv alkoholizma.

– Liječenje alkoholizma bez naknadnog uključivanja u klubove liječenih alkoholičara nije dovoljno. Samo individualni razgovori neće donijeti uspjeh. Stoga nam je važno uputiti sve pacijente u klubove u koje oni po nekoliko godina redovno dolaze svaki tjedan. U našoj županiji djeluje pet klubova i dobro je što su svi opstali, jer vidjeli smo da su se u nekim drugim županijama osuli – rekla je dr. Senka Gabud Gjurčević, voditeljica Službe za zaštitu mentalnog zdravlja.

Psihijatar Ante Orešković, subspecijalist alkoholizma i drugih ovisnosti, istaknuo je kako je opijatska ovisnost u Hrvatskoj u padu, alkoholizam stoji, a u porastu je ovisnost o amfetaminima, kokainu i sintetskim kanabinoidima.

– Velik broj mladih uzima više sredstava. Ono što je nekad bio disco klub, danas su zabavljački klubovi u kojima se sluša specifična glazba sa specifičnim ponašanjima, a uz alkohol ima i brdo kokaina i amfetamina. I onda dolazi do ekscesnih situacija. Moramo raditi više na edukaciji – rekao je Orešković. 

BRODSKO-POSAVSKA ŽUPANIJA Svjedok drevnog mora bit će još dostupniji posjetiteljima OKRUGLI STOL Poljoprivreda je najbolji dokaz uspješne međugeneracijske suradnje SAJAM PLACE2GO Najviše upita za dvorac u Cerniku, Kuću Brlić, galeriju u Vrpolju...