Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Zagrebačka županija

U budućem centru za starije osobe smještaj za 102 korisnika

Ovako u fokus stavljamo naše sugrađane starije dobi o kojima moramo posebno voditi računa, rekao je premijer
Foto: Zagrebačka županija
Poruka potpisivanja čak 18 ugovora jest da je svih 18 županija koje su se javile na ovaj natječaj dobilo sredstva za centar, rekao je Andrej Plenković

U Kongresnoj dvorani Nacionalne i sveučilišne knjižnice ovih je dana dodijeljeno 18 ugovora o financiranju izgradnje novih centara za starije osobe kojima će se na razini Hrvatske omogućiti smještaj za oko 1700 starijih osoba te izvaninstitucijske usluge za nešto više od 4500 korisnika. Investicije vrijedne 159 milijuna eura osigurane su kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti te državni proračun, a dio će sufinancirati i jedinice lokalne samouprave.

Županija je partner

Među 18 projekata jedan centar gradit će se i na području Zagrebačke županije, u Velikoj Gorici. Ukupna vrijednost projekta Centra za starije osobe u Velikoj Gorici je 11,7 milijuna eura, od čega je bespovratno dodijeljen 6,1 milijun eura.

– Smještajni kapaciteti za cjelodnevni boravak u našem centru bit će osigurani za 102 korisnika, dok će izvaninstitucijske usluge biti osigurane za više od 500 korisnika, što je europski standard – izjavio je nakon dodjele ugovora Krešimir Ačkar, gradonačelnik Grada Velike Gorice, nositelja projekta.

Institucijske usluge podrazumijevaju uslugu smještaja starijih osoba, i to treći i četvrti stupanj usluge, kapaciteta do 100 korisnika. Treći stupanj usluge pruža se funkcionalno ovisnom korisniku kojem je potrebna pomoć druge osobe u zadovoljenju svih potreba u punom opsegu, a četvrti stupanj usluge pruža se funkcionalno ovisnom korisniku kojem je to potrebno zbog Alzheimerove bolesti ili drugih demencija. Izvaninstitucijske usluge čine usluge dnevnog boravka, pomoći u kući, liječnika obiteljske medicine, fizikalne i radne terapije... Zagrebačka županija partner je u projektu, a dodjeli je nazočio župan Stjepan Kožić.

Manje liste čekanja

– Na ovaj način stavljamo u fokus naše sugrađane starije dobi, treće dobi kao što kažemo, o kojima moramo posebno voditi računa. Poruka potpisivanja čak 18 ugovora jest da je svih 18 županija koje su se javile na ovaj natječaj dobilo sredstva za jedan centar – rekao je predsjednik Vlade RH Andrej Plenković.

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić naglasio je da budućim centrima uloga neće biti samo smještajni kapaciteti, kreveti i trajni smještaj nego i pružanje izvaninstitucijskih usluga, odnosno širenje mreže socijalnih usluga po cijeloj Hrvatskoj.

– Cilj je da se ta mreža socijalnih usluga osigura i u manjim mjestima s obzirom na sada postojeće ustanove koje su mahom u županijskim središtima, većim gradovima, da smanjimo pritisak na te liste čekanja – rekao je Piletić.

Domaćin ovogodišnje svečanosti bila je Udruga umirovljenika općine Marija Gorica Međunarodni dan starijih osoba Oni su svoje odradili, sada je vrijeme da se opuste i zabave Zagrebačka županija je osigurala nešto više od 271 tisuće eura za nove i "stare" stipendiste koji su zadovoljili uvjete Mjesečno gotovo 80 eura za učenike i 160 eura za studente Još 75 stipendija – 45 za učenike i 30 za studente SMOTRA kulturnog stvaralaštva u Velikoj Gorici Dan koordinacije Zajednički interesi jedini su smjer kojim treba ići