Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Prerada voća u gotove proizvode

U Cerniku grade inkubator za preradu voća i povrća za tržište

storyeditor/2024-02-16/PXL_130224_110048552.jpg
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL PROJEKT inkubatora u Cerniku Ministarstvo će sufinancirati s 530 tisuća eura
Ministar Erlić obišao je gradilište 1,2 milijuna eura vrijednog objekta u kojem će se okupljati mali poljoprivredni proizvođači iz zapadnog dijela županije

U Cerniku kod Nove Gradiške gradi se poljoprivredno-poduzetnički inkubator vrijedan 1,2 milijuna eura. Riječ je o projektu koji će okupljati male poljoprivredne proizvođače s ovog područja i podići njihovu konkurentnost, s obzirom na to da će u inkubatoru imati svu potrebnu infrastrukturu, strojeve i opremu.

S obzirom na to da na ovom području djeluje vrlo aktivna udruga vinogradara i voćara, u općini su došli na ideju kako bi im bilo dobro osigurati mogućnost prerade njihova voća u razne gotove proizvode kao što su kompoti, džemovi, sokovi i slično. Na taj bi način omogućili malim poljoprivrednicima da im višak uroda ne propada, nego da se preradi.

Primjer dobre prakse

Ministar regionalnog razvoja i EU fondova Šime Erlić projekt je ocijenio primjerom dobre prakse za kvalitetniju proizvodnju i plasman poljoprivrednih proizvoda.

Projekt poljoprivredno-poduzetničkog inkubatora u Cerniku Ministarstvo će sufinancirati s 530 tisuća eura. Erlić ističe kako je cilj Ministarstva da se ovakvim inicijativama, gospodarskim i društvenim projektima stvaraju preduvjeti za zapošljavanje, povećanje standarda, rast i razvoj.

Poljoprivrednici često nemaju svu potrebnu infrastrukturu za skladištenje svojih proizvoda. Nemaju hladnjače, sortirke i strojeve koji su im potrebni ako žele postići bolju i konkurentniju cijenu. Sve to će dobiti u inkubatoru.

– Sretan sam i zadovoljan što se jedan ovakav projekt realizira ovdje u Cerniku. Takvih nam primjera treba još, diljem Slavonije – istaknuo je Erlić.

On je dodao kako se trenutačno na području Brodsko-posavske županije provodi 17 projekata usmjerenih na razvoj gospodarske i društvene infrastrukture, ukupne vrijednosti 16 milijuna eura.

Izgradnja inkubatora od velike je važnosti za proizvođače voća i povrća s ovog područja jer će im omogućiti preradu i tako kroz dodanu vrijednost novog proizvoda posao učiniti isplativijim. Zgrada je podignuta i sada se očekuje opremanje.

– Svrha inkubatora je prerada voća i povrća, pakiranje i plasman proizvoda na tržište, a isto tako i pomoć malim proizvođačima i spašavanje njihove proizvodnje – rekao je Vitomir Žakić, načelnik općine Cernik.

Obnova samostana i crkve

Osim Poljoprivredno-poduzetničkog inkubatora, ministar Erlić je u pratnji načelnika Žakića te saborskog zastupnika Pere Ćosića, brodsko-posavskog župana Danijela Marušića i njegova zamjenika Marka Šimića posjetio Franjevački samostan u Cerniku, župnu crkvu sv. Petra i Pavla te Biblijsko-arheološku muzejsku izložbu Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda, koja djeluje u sklopu samostana.

Ministar je istaknuo važnost obnove crkve, koja je pretrpjela znatna oštećenja tijekom potresa u Petrinji, a čija sanacija također dobiva financijsku podršku Ministarstva regionalnog razvoja.

U prigodnom programu sudjelovale su Našičke mažoretkinje "Dora", animatori kostimirani u omiljene likove iz filmova i crtića kao i Vukojevački starcevi U organizaciji Društva "Naša djeca" Maskirana povorka Dječjeg vrtića "Zvončić" prošetala je središtem grada storyeditor/2024-02-16/IMG-1ca9a5764ddb5dbf75d5bc0f7915cf94-V.jpg Počeo novi ciklus besplatnih seminara "Poduzetnički obzor" Županija organizira radionice: poduzetnike učili kako se nositi sa stresom storyeditor/2024-02-16/zeleno_B.png Koprivnica dobiva i vlastiti rasadnik U gradu će se posaditi tisuće stabala i ukrasnih grmova