Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Investicija od 10 milijuna kuna pokrivena iz EU fondova i proračuna Županije

U Domu za starije ušteda na energentima čak do 72 posto

Foto: Međimurska županija
Nedavno je predstavljen uređen prostor dnevnog boravka depandanse za oboljele od Alzheimerove bolesti

U Domu za starije i nemoćne osobe Čakovec, najvećem u Međimurju, završio je projekt energetske obnove vrijedan 10 milijuna kuna.

ULAGANJE U KVALITETNIJI ŽIVOT Novi dom za starije osobe imat će i dnevni boravak

Novi standard

– Zgrada Doma sagrađena je davne 1979. u svrhu pružanja stanovanja, prehrane, njege, zdravstvene i socijalne skrbi te fizikalne i radne terapije starijim i nemoćnim osobama s područja Međimurske županije. Obnova je donijela novi standard življenja i ugodniji boravak za korisnike, ali i djelatnike Doma – rekla je ravnateljica Doma Štefica Martinez.

Prvi je to ozbiljniji zahvat obnove Doma za starije i nemoćne u Čakovcu, a obuhvaća rekonstrukciju većeg dijela ostakljenih površina, zidova pročelja i krova zgrade, kao i rekonstrukciju poda negrijanog tavana te podova iznad negrijanog vanjskog prostora. Zamijenjena je kompletna vanjska stolarija, a kako bi se sačuvao izvorni izgled zgrade, postavljena je klinker-opeka. Zadržan je postojeći sustav grijanja, no uvedena je ventilacija s ciljem dogrijavanja i rashlađivanja što je ujedno ventilacijski uređaj s povratom topline otpadnog zraka, tzv. rekuperacija, čime se dodatno štedi energija. S obzirom na to da je većina postojeće rasvjete u Domu bila u lošem stanju, obavljena je kompletna zamjena rasvjete s novim LED svjetiljkama. Direktor Međimurske energetske agencije Alen Višnjić istaknuo je da je nakon energetske obnove zgrada prešla iz energetskog razreda D u energetski razred B te očekuju godišnje uštede u grijanju od 72 posto. Nedavno je predstavljen uređen i opremljen prostor dnevnog boravka depandanse, u kojem će se obavljati aktivnosti za osobe oboljele od Alzheimera i drugih demencija, čime će se, kako kaže pročelnica UO za zdravstvo i socijalnu skrb Sonja Tošić-Grlač, omogućiti povećanje broja korisnika, a u život zajednice kroz rad dnevnog boravka uključit će se 30 oboljelih osoba. Cjelovitom obnovom Doma za starije i nemoćne uspješno će biti priveden kraju još jedan projekt usmjeren prema starijem stanovništvu.

Mursko Središće vizuru Murskog Središća 'Ukupna izravna korist od projekata koji su provedeni ili se provode iznosi 175 milijuna kuna'

Županija osigurala 27 posto

– Završetak radova odvija se između dva važna datuma, Dana Europe, koji se obilježava 9. svibnja, i Međunarodnog dana obitelji 15. svibnja. Važno je koristiti sredstva europskih fondova koja smo u Međimurskoj županiji itekako iskoristili na svim razinama s pomoću naših stručnih službi. Nastavljamo sa socijalnim projektima i skrbi o osobama kojima je potrebna pomoć zajednice te smo pred početkom dva važna projekta – osnivanje Centra za pomoć u zajednici i priprema projekta za Centar palijativne skrbi – rekao je župan Međimurske županije Matija Posavec. Ukupna vrijednost projekta energetske obnove zgrade Doma za starije i nemoćne iznosi 10 milijuna kuna. Dio sredstava pokriven je iz EU fondova, dok je Međimurska županija kao prijavitelj projekta iz svog proračuna osigurala 2,7 milijuna kuna, što je 27 posto.