Izbornik
Naslovnica Županije Požeško-slavonska
ULAGANJE U KVALITETNIJI ŽIVOT

Novi dom za starije osobe imat će i dnevni boravak

Foto: Grad Pleternica
Osim smještaja za dvjestotinjak korisnika, tamo će biti i dnevni boravak za još stotinu ljudi

Grad Pleternica uskoro će graditi novi dom za starije i nemoćne osobe, a uvode se i neke novosti. Osim smještaja za dvjestotinjak redovnih korisnika, u njemu će biti i dnevni boravak za još stotinu ljudi te poseban odjel pojačane njege.

Novi projekti posebno će razveseliti najmlađe i njihove roditelje Uskoro izgradnja novog vrtića u Kuzmici, ali i bazena u sklopu pleterničkog vrtića

Tako će osobe starije dobi moći biti u domu, a doma.

– Činjenica je da u našoj županiji kronično nedostaju kapaciteti u domovima umirovljenika. Prema informacijama kojima raspolažem, na smještaj u dom čeka gotovo tisuću osoba. Očigledno je da će se smještajni kapaciteti morati povećavati. No nije riječ samo o domu za starije i nemoćne, nego i o deinstitucionalizaciji te pružanju usluge dnevnog boravka – kaže gradonačelnica Antonija Jozić.

ZNANSTVENICI IZ CIJELE HRVATSKE U PLETERNICI Interpretacijski centar u funkciji turizma i zaštite prirodne baštine

Skrb o starijima danas nije samo obveza obitelji, već i čitave zajednice, ističu u Gradu. Osim što pruža uslugu najpotrebitijima, dom za starije stvara nova radna mjesta, od spremačica i domara do medicinskih sestara i njegovateljica. Bit će to velik iskorak za grad i velik pomak u stvaranju uvjeta za pružanje kvalitetnih socijalnih usluga.

– Želimo sagraditi prvi dom u županiji prve kategorije. U planu je da dom uključi i stotinjak korisnika dnevnog boravka te poseban odjel pojačane njege. Radi se o velikom projektu koji planiramo financirati sredstvima resornih ministarstava. Gradnja bi se odvijala u tri faze. To je zahtjevan projekt, ali postoji stvarna potreba za njim – istaknula je Jozić.