Izbornik
Naslovnica Gradovi Mursko Središće
vizuru Murskog Središća

'Ukupna izravna korist od projekata koji su provedeni ili se provode iznosi 175 milijuna kuna'

Mursko Središće
1/3
Foto: Grad Mursko Središće
Spomen-dom rudarstva u Murskom Središću podsjeća na slavne dane rudarenja na sjeveru Hrvatske

Uspješnim apliciranjem i provođenjem projekata financiranih iz različitih fondova Europske unije, vizura Grada Murskog Središća u posljednjem se desetljeću znatno promijenila. Počelo se, prisjeća se gradonačelnik Dražen Srpak, još preko pretpristupnih IPA fondova 2010. godine sa 100.000 eura za rasvjetu na šetnici i Spomen-park naftaštva.

UGOVORE O STIPENDIJAMA POTPISAO 41 UČENIK U pandemijskoj godini otvorena 173 obrta

Niz projekata

Kroz fondove EU sanirano je odlagalište smeća Hrastinka, izgrađen je dječji vrtić, gospodarska zona, provodi se aglomeracija, osigurano je uvođenje širokopojasnog interneta preko projekta PRŠI, gradi se kompostana, nabavljena su nova vozila za komunalno poduzeće, uredit će se interpretacijski centri rudarstva i naftaštva kroz projekt Energy tour, provodi se projekt “Svi u vrtić”, a osigurana je i pomoć starijima i potrebitima kroz već dvije faze projekta “Zaželi”, osmišljenog radi pomoći starijim građanima i zapošljavanju žena. Uz to, provodi se projekt razvoja prekogranične turističke ponude “Cross cultural tool kit”, vezan uz razvoj lokalnih udruga. – Spomenuti su time tek najznačajniji projekti. Ukupna izravna korist za Mursko Središće kroz projekte koji su provedeni ili se provode je približno 175 milijuna kuna, a pritom se vodi računa o ravnomjernom razvoju svih naselja. Uz to uspješno se apliciraju projekti i na nacionalne fondove, pa je tako izgrađen reprezentativan Centar za kulturu Rudar, a čarobna šetnica uz rijeku Muru svake godine plijeni novim sadržajem – ističe. 

Uz "Svjetski centar Pušipela" uskoro nova atrakcija Počela gradnja vidikovca s kojeg će se vidjeti četiri države

Grad će završiti velike infrastrukturne projekte, aglomeraciju i sanaciju cesta, izgradit će se pješačko biciklističke staze između naselja, proširit će se gospodarska zona kako bi se privukle nove investicije u proizvodne pogone i otvaranje radnih mjesta, uvest će širokopojasni internet koji je danas preudvjet za razvoj nekog područja, izgraditi sportske objekte poput planinarskog doma, dovršiti tribine za Nogometni klub Rudar, izgraditi sportski park, te adaptirati i opremiti prostore stare sportske dvorane, odnosno Sokolskog doma. Opremit će se turistički sadržaji poput Spomen-doma rudarstva, Spomen-parka naftaštva, Rudarove hiže i šetnice uz rijeku Muru.

Sufinanciranje vrtića

Nakon toga, najavljuje, proračun će se u još većoj mjeri usmjeriti prema potrebama građana. Cilj je, između ostalog, povećavati sufinanciranje dječjeg vrtića sve do razine da on za roditelje djece polaznika bude besplatan ukoliko proračun to može podnijeti ili uz minimalno sufinanciranje roditelja, dograditi osnovnu školu i uvesti jednosmjensku nastavu, još veće ulaganje u obrazovanje kroz poticajne kredite i nagrade za studente, pomoć ranjivim skupinama, nastavak podizanja ekološkog i zdravstvenog standarda, nastaviti povećavati ulaganje u udruge, kulturu i sport te naposljetku ostati grad sretnih i zadovoljnih građana.