Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Jedna od najdugovječnijih mjera kojima Bjelovarsko-bilogorska županija pomaže poljoprivrednicima

U dva mjeseca Županiji stigao 181 zahtjev za kreditiranje proljetne sjetve

Foto: Ivona Ćuk
Najniži iznos kredita za proljetnu sjetvu je 5000 kuna, a najviše se može tražiti 1,000.000 kuna

Jedna od najdugovječnijih mjera Bjelovarsko-bilogorske županije svakako je kreditna linija proljetne sjetve, a ove je godine traženija nego ikada prije. Koliko je korisna onima koji žive od poljoprivrede, pokazao je poljoprivrednik Stevo Merc iz Nove Pisanice kojeg je na njegovu imanju posjetio župan Damir Bajs sa suradnicima. Ove je godine putem spomenute kreditne linije Stevo realizirao 50 tisuća kuna kredita s pomoću kojih će lakše u proljetnu sjetvu, a na svom imanju proizvodi kukuruz, Ivona Ćuk U dva mjeseca Županiji stigao 181 zahtjev za kreditiranje proljetne sjetve ječam, zob i tritikal te se bavi i uzgojem ovaca.

POMOĆ BJELOVARSKO-BILOGORSKE ŽUPANIJE SPORTSKIM ZAJEDNICAMA Za sportske aktivnosti predviđeno 2,6 mil. kuna

Nema ni kamata

– Ova kreditna linija velika je pomoć i puno nam znači jer nam daje sigurnost da možemo uložiti u zemlju i kvalitetan repromaterijal te da sigurnije idemo u žetvu s dobrim prinosima. Imamo oko 300 ovaca, bavimo se proizvodnjom mlijeka. Prošle godine proizveli smo 45.000 litara mlijeka, a nadam se da će ove godine ta brojka biti i veća. Jedan sin je ostao na gospodarstvu, njemu smo otvorili OPG, on ima svoj dio gospodarstva i također se bavi uzgojem ovaca. Radimo zajedno i obrađujemo oko 80 hektara zemlje na kojoj sijemo kukuruz, ječam, zob. Većina ide za stočnu hranu, a viškovi se prodaju – rekao je Stevo Merc.

Inače, u nešto manje od dva mjeseca, koliko je javni poziv otvoren, Bjelovarsko-bilogorska županija zaprimila je 181 zahtjev za kreditiranje proljetne sjetve u iznosu od 30,5 milijuna kuna. Od prošle godine, a kao dodatna pomoć poljoprivrednicima uslijed pandemije koronavirusa, Bjelovarsko-bilogorska županija na sebe je preuzela plaćanje kompletne kamatne stope te su krediti za poljoprivrednike beskamatni. Također, rok za vraćanje kredita produljen je na godinu dana, a javni poziv za korištenje kreditne linije otvoren je do 7. svibnja.

iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja stigla još jedna važna odluka Bjelovar dobio dozvolu za istraživanje geotermalnih voda na prostoru Korenovo

Povećali prinose

Najbolji su to kreditni uvjeti u Hrvatskoj putem kojih se omogućava poljoprivrednicima da još povoljnije i lakše obave proljetnu sjetvu kukuruza, stočnog ječma, zobi, soje i šećerne repe, a unazad tri godine kredit se može zatražiti i za presadnice povrća, dakle povrtlarske kulture. Najniži iznos kredita koji se može zatražiti je 5000 kuna, dok je najviši iznos koji se može zatražiti 1,000.000 kuna. Ove godine u kreditiranje proljetne sjetve uključen je i rekordan broj poslovnih banaka, Privredna banka, Erste & Steiermärkische, Zagrebačka, Podravska, Hrvatska poštanska i OTP banka.

– Tijekom koronakrize Županija je u cijelosti preuzela na sebe trošak kamata i moram reći da već sada imamo 181 zahtjev u vrijednosti od gotovo 31 milijun kuna. Želimo da poljoprivrednici u ono vrijeme koje je i najteže, a posebno ove godine, pa do ljeta, imaju mogućnost kroz ovu liniju nabaviti repromaterijal. To se pokazuje kao dobitna kombinacija za njih, ali i za sve nas. Naime, prinosi u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji zbog toga su puno bolji u odnosu na prosjek koji smo imali prije. S druge strane, poljoprivrednici mogu iskoristiti mogućnost da kada je cijena repromaterijala najniža, a to je na početku godine, kupe ono što im treba – istaknuo je župan Damir Bajs.