Izbornik
Naslovnica Županije Šibensko-kninska
Promocija u povodu Dana državnosti

U dvorani Milanskog trijenala održat će se svečanost u čast Šibeniku i Hrvatskoj

Foto: Grad Šibenik
Obilježavanje Dana državnosti RH u Milanu u znaku grada Šibenika nosi naziv „Grad je pozornica“

Generalni konzulat RH u Milanu u suradnji s Gradom Šibenikom i Gradom Milanom, u povodu Dana državnosti Republike Hrvatske, 21. lipnja 2019. godine upriličit će bogat gastro-kulturni program u Milanu posvećen u cijelosti gradu Šibeniku, jednom od rijetkih gradova u svijetu s dva spomenika na popisu UNESCO-ove kulturne baštine – najavili su iz šibenske gradske uprave.

Šibenik Radovi vrtićaraca krase gradske ulice

Cjelogodišnja ponuda

Središnja svečanost u čast Šibeniku i Hrvatskoj održat će se u počasnoj dvorani milanskog trijenala, gdje je u tijeku XXII. Međunarodna izložba država sudionika iz cijeloga svijeta. Program su na konferenciji za medije u Muzeju grada Šibenika predstavili gradonačelnik Željko Burić, direktor TZ grada Šibenika Dino Karađole, Morana Periša, predstavnica JU Tvrđava kulture, ujedno i predsjednica Kulturnog vijeća Grada Šibenika, ravnatelj Muzeja Željko Krnčević, Nikola Grubić, predsjednik Društva za očuvanje šibenske baštine Juraj Dalmatinac te chef i vlasnik restorana Pelegrini Rudolf Štefan.

– Smješten u središnjoj Dalmaciji, u neposrednoj blizini očaravajućih nacionalnih parkova i jedinstvene povijesno-kulturne baštine, Šibenik je posljednjih godina doživio turistički uzlet, prije svega zahvaljujući održivom pristupu turizmu. Ne oslanjajući se samo na sunce i more, Šibenik se fokusira na razvoj cjelogodišnje ponude pa turiste privlači brojnim kulturnim, umjetničkim i gastronomskim događanjima, nudeći nezaboravno iskustvo i doživljaj netaknute prirode. Čast nam je što ćemo ljepote i baštinu našeg grada predstaviti u svjetskoj metropoli Milanu – kazao je gradonačelnik Grada Šibenika Željko Burić.

Obilježavanje Dana državnosti RH u Milanu u znaku grada Šibenika nosi naziv „Grad je pozornica“.

– Zahvaljujući specifičnom ambijentu, kamo god krenuli, u srcu povijesnog Šibenika čeka vas kameni trg, ulica i skalinada koje se bez velikih intervencija pretvaraju u pozornice, a samim time prolaznici postaji aktivni sudionici scenske umjetnosti te ćemo tu specifičnost prikazati kroz audiovizualni materijal“ – istaknula je Morana Periša.

Šibenik ne zaboravlja svoga malog Zahvaljujući mladima prenosi se priča o Draženu

– U Šibeniku se godišnje održi tristotinjak kulturnih i zabavnih manifestacija, dok se pod zvjezdanim nebom na tvrđavi sv. Mihovila svake godine upriliči 30-ak glazbeno-scenskih događanja, od rock i klasičnih koncerata do baleta i opera. Kao najstariji festival izdvaja se Međunarodni dječji festival koji se u Šibeniku održava od 1958. godine. Šibenik je za festivalskih dana mjesto uzbudljivog susreta pjesnika i djece, otvorena kinodvorana na starim skalinama i trgovima, učionica novinarstva, kiparstva, stripa, filmskog i videosnimanja, arhitekture i graditeljstva, pjesništva, slikarstva, lutkarstva, glazbe i pokreta. U sklopu predstavljanja u Milanu bit će otvorena izložba „Boje Šibenika“ koju je pripremio Muzej grada Šibenika u suradnji s generalnim konzulatom RH u Milanu i gradom Milanom – ističu iz šibenske gradske uprave.

– Izložba će obuhvatiti povijest Šibenika dugu 953 godine, znamenite Šibenčane, a prezentirat ćemo i fotografije našeg priznatog fotografa Ive Pervana. Izložba će biti postavljena u prostorijama Palazzo Seicentro gdje će posjetiteljima biti dostupna do 4. srpnja – najavio je ravnatelj Muzeja grada Šibenika Željko Krnčević.

Direktor TZ-a grada Šibenika Dino Karađole istaknuo je, kako se navodi, da je velika čast dobiti priliku predstaviti se u Milanu, gospodarskom, kulturnom i turističkom središtu Italije.

potpisan sporazum Željko Burić: Potpisivanje sporazuma s Vladom najznačajniji je trenutak suvremene povijesti grada Šibenika

Predstavljanje gradova RH

Bogatu eno-gastronomsku ponudu šibenskog kraja dočarat će chef Rudolf Štefan i restoran Pelegrini, dobitnik Michelinove zvjezdice.

– Ovo je izvrsna prilika za promociju Šibenika i ponosni smo što sudjelujemo u manifestaciji – rekao je Nikola Grubić, predsjednik Društva za očuvanje šibenske baštine Juraj Dalmatinac, koje je kandidiralo sveukupni program na natječaj Ministarstva vanjskih i europskih poslova te je za realizaciju ostvaren iznos u visini od 80.000 kn.

U povodu obilježavanja Dana državnosti, generalni konzulat RH u Milanu nastojao je svake godine približiti milanskoj i inozemnoj publici hrvatske gradove predstavljajući njihovu kulturnu baštinu, enogastronomiju, prirodne ljepote, gospodarstvo i velikane. Do sada je, kako navode dalje Šibenčani, uspješno obilježen Dan državnosti RH u znaku gradova Zagreba, Zadra, Dubrovnika i Makarske, a ove godine predstavlja se Šibenik.

– Republika Hrvatska predstavlja se Milanu, talijanskoj metropoli u kojoj se povijesno nasljeđe skladno prožima s najsuvremenijim svjetskim dostignućima, kroz ljepotu grada Šibenika, grada iznimne prirodne ljepote koji je istinski svjedok bogatih kulturnih odnosa između Hrvatske i Italije, s ciljem da se nastavi dijalog između dviju obala Jadranskog mora, koje stoljećima spaja talijanski i hrvatski narod i koje nam i danas nudi, u europskom ruhu, mogućnost gospodarskog, kulturnog i društvenog razvoja – poručila je generalna konzulica RH u Milanu mr. sc. Iva Pavić. 

ŠibeniK Završena prva faza izgradnje podzemne garaže