Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Investicijski val u zdravstvu

U energetsku obnovu bolnice, novi Dom zdravlja i opremu ulaže se 160 milijuna kuna

Županijska bolnica Čakovec
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
Potrošnja energije za grijanje smanjit će se za 60 posto

Kompleks zgrada paviljona 1, Opskrbno-servisnog centra, spojnog hodnika, paviljona 2 kao i kotlovnica Županijske bolnice Čakovec proći će temeljitu energetsku obnovu vrijednu 39,7 milijuna kuna. Ugovor o sufinanciranju županu Matiji Posavcu uručio je ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar.

Na 500 četvornih metara nalazit će se recepcija, izložbeni prostor u kojem se nalazi izložena povijest vojske koja je boravila u njoj, multimedijska dvorana i ekomuzej Projekt Attractour vrijedan 1,5 milijuna eura U bivšoj vojnoj stražarnici otvorena suvremena Međimurska palača turizma

Previđena je toplinska izolacija zidova, zamjena vanjske stolarije i sustava pripreme tople vode sustavom koji koristi obnovljive izvore energije, rekonstrukcija unutarnje rasvjete i energetsko upravljanje zgradom s daljinskim očitanjem potrošnje energije i vode. Godišnja potrošnja energije za grijanje smanjit će se za 60 posto. Bolnica, inače, na energente godišnje troši oko četiri milijuna kuna.

Moderna oprema

– Završit ćemo i posljednje bolničke zgrade koje trebaju energetsku obnovu, znači sve ono što nije obuhvaćeno postojećom obnovom ili gradnjom. Ovime zaokružujemo najveći investicijski ciklus u želji da stanovnicima pružimo kvalitetnu zdravstvenu zaštitu, bolje uvjete, modernu opremu i infrastrukturu.

Realizacijom projekta obnove spomenutih zgrada u krugu bolnice, obnovom stare interne, izgradnjom Doma zdravlja, dogradnjom prostora i nabavkom magnetske rezonancije, nabavom vozila i opreme za sve naše zdravstvene ustanove, ukupno ulaganje u zdravstvo penje se na 160 milijuna kuna.

Izglasavanje proračuna Međimurske županije Ambiciozan plan za 2019. godinu Prihodi čak 658 milijuna kuna, župan tvrdi da je proračun održiv

Od tog iznosa 78,8 milijuna kuna ili 48,8 posto osigurano je u proračunu Međimurske županije, 71 milijun kuna ili 43 posto iz EU ili nacionalnih fondova, a 15,2 milijuna kuna ili devet posto u proračunu Ministarstva zdravstva – ističe župan Posavec.

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar napomenuo je da je razina ulaganja u kvalitetniju zdravstvenu skrb, obrazovanje i kvalitetno korištenje fondova EU dokaz da Međimurje mnogima može biti svijetli primjer. Za obnovu bolnice iz fondova EU stiže 20,7 milijuna kuna, oko 6,8 milijuna kuna potraživat će se javnim pozivom Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, dok će Međimurska županija kao osnivač i vlasnik Županijske bolnice vlastitim sredstvima pokriti ostale troškove od oko 12,1 milijun kuna.

Stiže i vozilo od 524.000 kn

Jedan od najvećih projekata u zdravstvu je gradnja Doma zdravlja Čakovec, površine oko 5300 četvornih metara, u koji će biti smješteno tridesetak ordinacija. Gradnja Doma zdravlja stajat će više od 30 milijuna kuna.

Zemljište na kojem bi se trebala graditi tvornica autodijelova Prodano zemljište za nove investicije Gradit će se tvornica autodijelova i zaposliti 50 ljudi

Uz nabavku MR uređaja vrijednog više od osam milijuna kuna, za koji je ugovor potpisan, jedno od ulaganja u zdravstvenu skrb je i nabavka novog vozila Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije, reanimobila opremljenog svom potrebnom opremom, u kojem će se moći obavljati reanimacija životno ugroženih pacijenata tijekom vožnje ili intervencije.

Vrijednost vozila je 524.000 kuna, a novac je osiguran u županijskom proračunu. To je sedmo vozilo u voznom parku Zavoda.
Vozila hitne medicine u prosjeku prijeđu 150.000 kilometara godišnje i obave 11.000 vanjskih intervencija. Na terenu je 20 timova, od toga deset u Čakovcu i po pet timova u Prelogu i Murskom Središću.

Prema riječima župana Matije Posavca, u proračunu za 2019. godinu osigurano je pola milijuna kuna za financiranje ispostave hitne medicine u Murskom Središću.

Ploča dr. Ivanu Novaku Kolegij gradonačelnika i načelnika U tijeku pripreme za 100. obljetnicu oslobođenja Međimurja

– Zavod za hitnu medicinu MŽ-a jedna je od rijetkih zdravstvenih ustanova u Hrvatskoj koja nema problema s odlaskom liječnika, što je rezultat ulaganja u opremu, vozila, moderan i funkcionalno uređen prostor i stalne edukacije – istaknuo je ravnatelj Tomislav Novinšćak