Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Sisačko-moslavačka županija

U Glini useljene prve zgrade za stradalnike od potresa

Hvala vam svima na strpljenju, što ste to izdržali – rekao je premijer Andrej Plenković prilikom uručenja ključeva
1/2
Foto: Edina Žuko/PIXSELL
Svoja je vrata isti dan otvorila i novouređena zgrada Doma zdravlja Sisačko-moslavačke županije u Glini, a županijsko naselje "Banovi dvori" primilo je prve korisnike

Protekli tjedan u Glini su 52 obitelji s ukupno 107 članova dobile uvjete dostojne života čovjeka, kako su rekli neki od uzvanika na predaji ključeva stanova u novoizgrađenim državnim zgradama u Glini.

Neki od tih Glinjana su bili i prije potresa u državnim stanovima, koji su uništeni u potresu, a drugi će u njima čekati obnovu svojih stanova i kuća. U prve višestambene zgrade izgrađene u Glini nakon 40 godina uloženo je 9,3 milijuna eura u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija.

Dodatnih 36 zgrada se gradi

– Nažalost, to je sve uvjetovano velikim potresom koji nas je sve pogodio prije skoro tri godine. Znam da su mnogi od vas puno propatili u ovom razdoblju, da su morali umjesto u svojim domovima živjeti u kontejnerskim naseljima, što u Glini, što u Petrinji, što u Sisku. Hvala vam svima na strpljenju, što ste to izdržali – rekao je premijer Andrej Plenković prilikom uručenja ključeva.

– Još u Glini očekujemo dovršetak tri zgrade iz Operativnog programa konkurentnosti i kohezije, isto tako jednu višestambenu zgradu od 13 stanova, koja će se graditi iduće godine nacionalnim sredstvima i to je jedna od 36 zgrada koje će graditi Vlada RH na području županije, a koje će prije svega koristiti naši sugrađani koji su izgubili svoje domove u potresu. Nakon toga, tim stambenim fondom će se raspolagati kroz program stambenog zbrinjavanja mladih obitelji, za kadrovske stanove i druge potrebe građana. Upravo tih 36 zgrada temelj su za demografsku obnovu Sisačko-moslavačke županije. Jer, ako smjestimo 50 vojnika u zgrade u Petrinji, koji će tamo doći sa svojim obiteljima, mi smo demografski obnovili Petrinju – rekao je tom prigodom župan Ivan Celjak.

Svoja je vrata isti dan otvorila i novouređena zgrada Doma zdravlja Sisačko-moslavačke županije u Glini, a županijsko naselje "Banovi dvori" primilo je prve korisnike, čiji su domovi stradali u potresu. Nakon što se njihovi domovi obnove, kuće će postati dio kapaciteta umirovljeničkih domova.

– Vraćamo ordinacije u Dom zdravlja ovdje u Glinu, patronažu, medicinsku biokemiju i Zavod za zdravstveno osiguranje, Zavod za hitnu medicinu – rekao je Celjak naglasivši kako je Vlada RH osigurala putem Fonda za pravednu tranziciju 110 milijuna € za Sisačko-moslavačku županiju.

Novi poduzetnički centri

– Jedan dio tih sredstava usmjeravamo u Glinu i ovdje, na mjestu gdje je bio kolodvor, od iduće godine gradimo poduzetnički centar – dodao je župan koji je pratio i posjet predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića Sisku. Tom prigodom je naglasio kako se na području grada Siska provode brojni projekti obnove, nadogradnje te revitalizacije. Između ostalog, na području Siska Županija na tri lokacije gradi poduzetničke centre.

nova noćna autobusna linija SIGURNOST U PROMETU Županija uvodi novu noćnu autobusnu liniju "za mlade" Sisak-Petrinja-Sisak AMBULANTA je sagrađena 1985. godine, a uređenjem unutarnjeg prostora i okoliša, nakon više od 30 godina na radost svih mještana ponovno je zablistala u novom sjaju Ambulanta u Kratečkom obnovljena je sredstvima Sisačko-moslavačke županije Otvorena novouređena ambulanta u Kratečkom, stigli i liječnici UGOVORE u vrijednosti od 12.005 € potpisala su 23 vrhunska sportaša s područja županije Potpore za 2023. godinu iznose 18.705 €, a dodijeljeno je 39 ugovora Sisačko-moslavačka županija nastavlja s potporama u sportu