Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
NOVSKA

U jedinstveni Inkubator za razvoj video igara iz Hong Konga stigla najmodernija oprema

1/4
Foto: Večernji list
Nažalost, zbog nedavna požara u jednoj od zgrada koja je bila u fazi uređenja, umjesto u taj objekt za koji je predviđena, oprema za motion capture studio te glazbeni, virtualni i video studio smještena je na drugoj lokaciji te će biti montirana naknadno

U Poduzetnički inkubator PISMO u Novskoj, specijaliziran za gaming industriju, stigla je najvrjednija oprema.

Nakon mjesec dana putovanja brodom iz Hong Konga, iz luke Rijeka kamionskim transportom dovezen je kontejner pun opreme za zadnju fazu opremanja ovog inkubatora iz kojeg će, nadaju se svi, uskoro izlaziti nove video igre. 

digitalna transformacija Projekt PISMO poduzetničkog centra za razvoj video igara ušao među najbolje EU projekte

Nažalost, zbog nedavna požara u jednoj od zgrada koja je bila u fazi uređenja, umjesto u taj objekt za koji je predviđena, oprema za motion capture studio te glazbeni, virtualni i video studio smještena je na drugoj lokaciji te će biti montirana naknadno.

Zbog tog požara radovi na drugoj zgradi malo kasne, no zato su u preuređenoj zgradi u punoj zamahu start up tvrtke koje rade na razvoju video igara. Svaka od tih tvrtki dobila je i 155.000 kuna potpora Grada Novske, Sisačko-moslavačke županije i Zavoda za zapošljavanje s ciljem da se mladi poduzetnici rasterete brige za poslovanje u prvom razdoblju, a  svu kreativnost i energiju usmjere ka stvaranju video igara.

novska Obilazak poduzetničkog inkubatora gaming industrije 'PISMO'

- Gaming je nova i najbrže rastuća industrijska grana, novi smjer u gospodarstvu i industrija videoigara uzima sve više maha. Za razvoj gaminga ovdje u Novskoj povukli smo 25 milijuna nepovratnih kuna iz EU fondova. Kako bi bili središte gaminga, za potrebe smo već obnovili jednu zgradu, a provodimo edukacije mladih koji nam dolaze iz cijele Hrvatske, ali i iz Europe - ističe Mario  Čelan, voditelj projekta Poduzetničkog inkubatora „PISMO“  i direktor Razvojne agencije SIMORA. 

Čelan dodaje kako će, osim potpora,  mladi poduzetnici na raspolaganju nakon postavljanja opreme imati najmoderniju digitalnu tehnologiju.

„Posebno ističem motion capture studio, koji će moći koristiti za razvoji svojih video igara, i za te usluge  neće morati odlaziti izvan Hrvatske kao što je do sada slučaj jer sličnoga nema u Hrvatskoj.“ – zaključuje Čelan.

Razvojna agencija SIMORA Novo priznanje za budući centar gaming industrije u Hrvatskoj Zlatna plaketa za inovativnu djelatnost PISMO-u