Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Sisak

U klupe sjeli prvi budući tehničari za video igre

1/7
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
Tijekom priprema dva su naša nastavnika završila edukaciju za gaming industriju, a kao predavače angažirat ćemo i vanjske suradnike, rekao je ravnatelj Tehničke škole Davor Malović

Početak školske godine u sisačkoj Tehničkoj školi, jednoj od najboljih u Hrvatskoj, protekao je u znaku prvoga i zasad jedinog razreda za obrazovanje tehničara za razvoj videoigara.

Škola se nastavnim programima godinama prilagođava potrebama gospodarstva te interesu mladih za pojedina zanimanja. Tako su, uz obrazovanje za strojarsko-računalnog tehničara, tehničara za mehatroniku, tehničara za elektroniku, tehničara za računalstvo i ekološkog tehničara, prvi put  provedeni upisi za tehničara za razvoj videoigara.

povećat će se i sigurnost u prometu HŽ i Auto promet Sisak dogovorili integrirani prijevoz

- Zahvaljujući prilagođavanju tržištu rada, zadržavamo stalni kapacitet od 455 učenika. Zahvaljujući takvim aktivnostima, proglašeni smo regionalnim centrom kompetencije. Nakon opsežnih priprema, pokrenuli smo i pionirski projekt obrazovanja za tehničare za razvoj videoigara za koji je vladalo veliko zanimanje. Za svako od 23 mjesta u odjelu kandidiralo se desetak kandidata. Nažalost, u Sisku nema učeničkog doma pa su mnogi kandidati iz udaljenijih dijelova Hrvatske odustali te je većina učenika sa sisačkoga, zagrebačkoga i velikogoričkog područja. Tijekom priprema dva su naša nastavnika završila edukaciju za gaming industriju, a kao predavače angažirat ćemo i vanjske suradnike - rekao je ravnatelj Tehničke škole Davor Malović.

Prve školske godine nastava će se održavati u kabinetu informatike, a sljedeće godine praktični rad bit će organiziran u opremljenome inkubatoru PISMO u Novskoj, gdje je i centar županijske i državne gaming industrije.

za svaku pohvalu Obrtnici oduševili: Prikupili 120.000 kuna za uređaj na Dječjem odjelu

U povodu početka nastave u Tehničkoj školi bio je i sisačko-moslavački dožupan Ivan Celjak, koji je tom prigodom učenicima prvog razreda naveo mnoge izazove koje im škola pruža, među kojima su, osim novih nastavnih programa, sudjelovanje u izradi i utrkama solarnih automobila te na mnogim natjecanjima i praksi u inozemstvu.

Na pitanje novinara o mogućoj gradnji učeničkog doma, Celjak je odgovorio kako će se uskoro raspisati natječaj za izvođača radova na dovršetku nove strukovne škole. Preseljenjem u novu školu, stara će se preurediti u učenički dom. Nažalost, zbog lošeg iskustva i spore gradnje nove škole, o rokovima nije htio govoriti.

Sisak Na gradilištu arheolozi pronašli ostatke građevine iz doba rimske Siscije