Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Dan vlažnih staništa

U Kopačkom ritu više od 28 tisuća ptica

Kopački rit
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
Većinu čine patke, guske, veliki vranci, ždralovi, labudovi, galebovi, čaplje, ronci, gnjurci, vodomari i liske

U Javnoj ustanovi Parku prirode Kopačkome ritu u povodu Dana vlažnih staništa objavljeni su rezultati zimskog prebrojavanja ptica prema kojem je u tom parku u siječnju bilo 23.036 ptica i 58 ptičjih vrsta.

Tikveš dobiva novo ruho Obilazak dvorca uz priče o životu Habsburgovaca, Karođerđevića, Tita...

Voditeljica Odsjeka za promociju i provedbu projekata u Javnoj ustanovi Parku prirode Kopačkome ritu Ružica Marušić dodaje da većinu čine patke, guske, veliki vranci, ždralovi, labudovi, galebovi, čaplje, ronci, gnjurci i vodomari, a prebrojavanje je rađeno na 36 lokaliteta.

- Naglašavamo da je Javna ustanova Park prirode Kopački rit odnedavno postala upravljač 'NATURA 2000 područjem' koje obuhvaća područje od sjeverne granice Parka prirode Kopačkoga rita do granice s Mađarskom. Time se područje upravljanja Javne ustanove povećalo za dodatnih 18 tisuća hektara - rekla je Marušić.

Dodala je da je ove godine i na tom dijelu obavljeno prebrojavanje ptica te da je utvrđeno 5159 ptica i 35 vrsta.

Turizam u Osječko-baranjskoj županiji u srpnju rušio rekorde Umjesto mora, turisti izabrali europsku Amazonu, Tvrđu...

Većinu jedinki čine liske, guske, patke, labudovi i čaplje, a prebrojavanje je rađeno na 14 lokaliteta.

- Kad zbrojimo rezultate, ove godine u zimskom prebrojavanju je utvrđena prisutnost nešto više od 28 tisuća ptica - zaključila je.

Objasnila je da se Dan vlažnih staništa obilježava od 1971. godine, kad je prihvaćena Konvencija o vlažnim staništima u iranskome gradu Ramsaru da bi se istaknula uloga vlažnih staništa za ljude i planet. Tema Dana vlažnih staništa 2020. godine su vlažna staništa i bioraznolikost.