Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Tikveš dobiva novo ruho

Obilazak dvorca uz priče o životu Habsburgovaca, Karođerđevića, Tita...

1/14
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
Na katu će biti prezentirana novija povijest, poput sastanka Franje Tuđmana i Slobodana Miloševića 1991. u Tikvešu. Nakon obilaska novog dvorca stoljetnom šumom ići će se u prizemlje starog dvorca, gdje ćemo malo više reći o pticama, sisavcima, ribama, zaključila je Vesna Hrvojević, voditeljica projektnog tima

U punom su jeku radovi na dvorcu Tikveš u Baranji, koji se pretvara u Prezentacijsko-edukacijski centar. Posjetitelji će tamo moći saznati sve o prirodnim i društvenim vrednotama Parka prirode Kopački rit. Projekt je vrijedan 61 milijun kuna, a 85 posto novca stiglo je iz EU.

Foto: Davor Javorović/PIXSELL

Turizam u Osječko-baranjskoj županiji u srpnju rušio rekorde Umjesto mora, turisti izabrali europsku Amazonu, Tvrđu...

- Posjetitelji će obilazak budućeg Prezentacijsko-edukacijskog centra Tikveš započinjati u aneksu starog dvorca, gdje će u suvenirnici dobiti osnovne informacije o tome gdje se nalaze, dok će se u prizemlju, kroz radionice i multimediju, upoznati s biljnim i životinjskim svijetom Kopačkog rita – prikazuje Vesna Hrvojević, voditeljica projektnog tima.

Spojni je hodnik od staroga do novog dvorca zamišljen kao imitacija riječnog rukavca. A u novome dvorcu goste će čekati sasvim drugačija priča - spoj povijesti i prirode.

- U prizemlju ćemo prikazati što su radili Habsburgovci, kako su se oblačili, koji su bili njihovi običaji, kakve su šume bile u njihovo vrijeme... Priča će potom voditi prema bližoj povijesti, u vrijeme Karađorđevića, pa Jugoslavije i Josipa Broza Tita, koji je ovdje rado provodio vrijeme – nastavlja ona.

Foto: Davor Javorović/PIXSELL

Na katu će biti prezentirana novija povijest, poput sastanka Franje Tuđmana i Slobodana Miloševića 1991. u Tikvešu.

- Nakon obilaska novog dvorca stoljetnom šumom ići će se u prizemlje starog dvorca, gdje ćemo malo više reći o pticama, sisavcima, ribama – zaključila je Hrvojević.

PLANIRAJU GA OBNOVITI SREDSTVIMA EU Požeško-slavonska županija kupuje dvorac u Trenkovu za 220.000 eura Projekt "Čudesan svijet grofa Jankovića" Turisti u dvorcu u ulozi grofova