Izbornik
Naslovnica Županije Požeško-slavonska
PLANIRAJU GA OBNOVITI SREDSTVIMA EU

Požeško-slavonska županija kupuje dvorac u Trenkovu za 220.000 eura

Foto: Požeško-slavonska županija
Iako su prvotno za dvorac i pripadajuće zemljište površine 39.064 kvadratna metra tražili 550.000 eura, na koncu je prihvaćena ponuda u iznosu od 220.000 eura jer je dvorac trenutačno u dosta lošem stanju i za obnovu će trebati znatna sredstva

Na 11. sjednici Županijske Skupštine Požeško-slavonske županije usvojeno je svih 16. točaka dnevnog reda, uključujući i onu o kupnji dvorca u Trenkovu. 

Dvanaesto izdanje Festivala graševine Oživljeni izbor Vinske kraljice i jurnjava nabrijanih traktora oduševili Kutjevčane

Dvorac je trenutačno u vlasništvu Kutjeva d.d., a prema Zakonu o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara, vlasnik koji namjerava prodati kulturno dobro dužan ga je prije prodaje ponuditi Republici Hrvatskoj, županiji, Gradu Zagrebu, gradu ili općini na području gdje se nalazi što je Kutjevo d.d. i učinilo. Iako su prvotno za dvorac i pripadajuće zemljište površine 39.064 kvadratna metra tražili 550.000 eura, na koncu je prihvaćena ponuda u iznosu od 220.000 eura jer je dvorac trenutačno u dosta lošem stanju i za obnovu će trebati znatna sredstva. Polovica iznosa mora biti isplaćena do kraja godine a ostatak do 31. ožujka iduće godine. U planu je da se dvorac i park koji ga okružuje, obnove sredstvima kroz projekte Europskih fondova te se koriste za poboljšanje turističke ponude.

- Nakon 15 godina rada, tek na zadnjem rebalansu smo imali višak sredstava, a želimo ih usmjeriti upravo na ovakve aktivnosti. Smatramo kako je ovo prihvatljiva cijena, a pripremamo već kroz našu razvojnu agenciju projekt kojim ovo kulturno dobro želimo na pravi način valorizirati. Barun Trenk povijesna je osoba koju ne smijemo minorizirati samo kroz neke upitne legende već postaviti cijelu priču na atraktivan način. Dvorac s pripadajućim zemljištem može ponuditi mnogo od vrhunskih smještajnih kapaciteta u gornjem dijelu nekretnine do kulturnih sadržaja u prizemlju, a park je jednako veličanstven i nudi još niz mogućnosti - rekao je župan Alojz Tomašević.

Kutjevo – vinski dragulj u srcu Slavonije Simboli Kutjeva su vino, dvorac, priroda, ljubazni domaćini...

Dvorac u Trenkovu poslužio je kao model za rješavanje pitanja Končarevog odmarališta na Zvečevu za koje Županija već duže vrijeme pokazuje interes. Župan Alojz Tomašević izjavio je da tvrtka Končar ne želi odmaralište i da se pregovara s nadležnim ministarstvom kako bi ono moglo postati državno vlasništvo. U slučaju da se to ne ostvari, Županija je spremna ići na kuponju kao i trenkovačkog dvorca ali, naglasio je župan, od odmarališta na Zvečevu neće se odustati.

Županijski vijećnici su usvojili i više drugih točaka dnevnog reda među kojima je i polugodišnje izvješće o izvršenju proračuna kao i izvješće o radu župana. Dana je i suglasnost na Odluku Upravnog vijeća Opće županijske bolnice Požega o proširenju djelatnosti bolnice i to za obavljanje djelatnosti sterilnog zbrinjavanja zaraznog i potencijalno zaraznog medicinskog otpada, s obzirom na postojanje mogućnosti financiranja nabave uređaja za zbrinjavanje otpada iz odgovarajućih fondova Europske unije.