Izbornik
Naslovnica Županije Požeško-slavonska
Dvanaesto izdanje Festivala graševine

Oživljeni izbor Vinske kraljice i jurnjava nabrijanih traktora oduševili Kutjevčane

1/20
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Vratili smo ovu manifestaciju na program Festivala graševine i ohrabren ovako dobrim odazivom posjetitelja, vinara i djevojaka koje zastupaju vinarske kuće najavljujem da će to postati tradicija budućih festivala, rekao je gradonačelnik Budimir

Kutjevački Festival graševine i ove je godine obilovao različitim zanimljivim sadržajima za sve uzraste. Dvanaesto izdanje manifestacije posvećene najzastupljenijoj i najrazvikanijoj sorti kutjevačkih vinogorja vratilo je nakratko prekinutu tradiciju izbora Vinske kraljice graševine.

Foto: Ivica Galović/PIXSELL

Demografske mjere na području Kutjeva Veće naknade za bebe, novi vrtić, stanovi za mlade...

Pobjeda domaće djevojke

Izuzetno dobro organiziran i pripremljen izbor u organizaciji Grada Kutjeva, gradske Turističke zajednice i Razvojne agencije privukao je brojne uzvanike i publiku koja je mogla uživati u vještinama kandidatkinja u otvaranju butelja i baratanju vinskim rekvizitima. Iako se ne radi primarno o izboru ljepote, pozornica je naprosto blistala od ljepote desetak prijavljenih kandidatkinja. Na kraju je pobjeda pripala domaćoj djevojci Nikol Zorić koja je predstavljala vlastitu vinsku kuću Vinarija Zorić. Prvom pratiljom proglašena je Magdalena Tucić, dok je titulu druge pratilje ponijela Martina Kelemen.

Gradonačelnik Kutjeva Josip Budimir nije krio oduševljenje spektakularnim izborom.

Iz Kutjeva pozivaju investitore u gospodarsku zonu Kamenjača Zemljište u gospodarskoj zoni samo 2 kune po kvadratu

– Vratili smo ovu manifestaciju na program Festivala graševine i ohrabren ovako dobrim odazivom posjetitelja, vinara i djevojaka koje zastupaju vinarske kuće najavljujem da će to postati tradicija budućih festivala – rekao je Budimir.

Foto: Ivica Galović/PIXSELL

Možda najzanimljiviji sadržaj festivala bila je šesta ulična utrka traktora. Sudjelovalo je 40 traktorista koji su na utrku došli vozilima raznih veličina i namjena, od vinogradarskih do onih najmoćnijih. Vlasnici su ih privremeno “ukrali” sa slavonskih njiva kako bi pokazali svoje umijeće. Uzbudljivo nadmetanje protkano atraktivnim slalomima među balama sijena, vratolomijama i smijehom privuklo je brojne posjetitelje. Utrka je održana u nekoliko kategorija, a najbrži su bili Ivan Hora u kategoriji motokultivatora, Željko Božić u kategoriji vinogradarskih, Marko Rajić u kategoriji traktora do 120 konjskih snaga te Ivan Šakota u kategoriji traktora iznad 120 konjskih snaga.

Kutjevo – vinski dragulj u srcu Slavonije Simboli Kutjeva su vino, dvorac, priroda, ljubazni domaćini...

Braća Petričević najbolji

Foto: Ivica Galović/PIXSELL

Uz velike, svoje umijeće i spretnost demonstrirala su i djeca na malim plastičnim traktorima. Sudjelovalo je trinaest malih traktorista u dobi od tri do osam godina, a konkurenciju su pomela braća Petričević osvojivši prvo mjesto u obje kategorije te zaradivši ovacije prisutnih. Prije toga održan je i nesvakidašnji maraton kutjevačkim podrumima koji je osim izdržljivosti zahtijevao i drugu komponentu konzumacije vrhunskih vina, a najbržim i najizdržljivijim pokazao se Tomislav Ketović.

Odlično organiziran festival najbolja je pozivnica gostima i turistima da posjete prijestolnicu graševine i iduće godine na jedinstvenom Trgu Graševine u Kutjevu. 

Ove će godine zaživjeti i mjera sufinanciranja stambene površine u iznosu od 200 eura po četvornom metru U Gradu Kutjevu spremno se uhvatili u koštac s gorućim problemom Poticanjem razvoja gospodarstva 
žele stati na kraj iseljavanju mladih