Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Tijekom Domovinskog rata život je izgubilo osam pripadnika RIS-ova

U Kutini je obilježena 33. godišnjica osnutka SJP RIS KUTINA

U Kutini je obilježena 33. godišnjica osnutka SJP RIS KUTINA
1/5
Foto: Nikola Cutuk/ PIXSELL U Kutini je obilježena 33. godišnjica osnutka SJP RIS KUTINA

U zajedničkoj organizaciji Sisačko-moslavačke županije i Udruge Specijalne jedinice policije Domovinskog rata RIS Kutina u Kutini je obilježena 33. godišnjica osnutka SJP RIS KUTINA. Svečanost obilježavanja počela je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u spomen poginulim, nestalim i umrlim hrvatskim braniteljima, nastavljena je svetom misom, a središnja svečanost "Risovi u Domovinskom ratu i miru" održana je u Sportskom centru Kutina.

Župan Ivan Celjak tom je prigodom naglasio kako se, svaki put kada obilježavamo važne događaje i datume iz vremena Domovinskog rata, potrebno prisjetiti okolnosti u kojima su hrvatski branitelji stvarali našu Domovinu.

OBLJETNICA je obilježena i pokaznom vježbom interventne jedinice PU sisačko-moslavačke
Foto: Nikola Cutuk/ PIXSELL OBLJETNICA je obilježena i pokaznom vježbom interventne jedinice PU sisačko-moslavačke

– Danas je važno sjetiti se i svih poginulih pripadnika Specijalne jedinice policije RIS, ali i svih poginulih hrvatskih branitelja koji su na putu ostvarenja naše slobode izgubili svoje živote. Neka im je vječna hvala i slava, a vama, poštovanim hrvatskim braniteljima, hvala za domovinu – rekao je Celjak.

Svečanosti su nazočili i izaslanik predsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Špiro Janović, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Magdalena Komes, predsjednik Udruge specijalne jedinice policije RIS Kutina – podružnica Kutina Željko Pačarek te počasni predsjednik Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata u RH Željko Sačić.

Tradiciju RIS-ova danas čuva udruga ratnih pripadnika postrojbe – Udruga specijalne jedinice policije iz Domovinskog rata RIS Kutina koja ima četiri podružnice u Kutini, Novskoj, Garešnici i Ivanić-Gradu i broji oko 120 članova.

Posebna jedinica policije PU Kutina osnovana je prije 33 godine, 15. ožujka 1991. Prvi zapovjednik jedinice bio je Mladen Vulinec. Tijekom Domovinskog rata život je izgubilo osam pripadnika RIS-ova, a kroz ovu je jedinicu do kraja rata prošlo 525 pripadnika.

storyeditor/2024-03-18/bjelovar_aa_foto_1.jpg Ministarstvo znanosti i obrazovanja odobrilo je Gradu Bjelovaru sredstva Uručeni ugovori za dva nova vrtića: uskoro bez listi čekanja storyeditor/2024-03-14/DSC_0342-scaled.jpg U Osijeku se uspostavlja veteranski centar "Želimo osigurati dostojanstvenu skrb za branitelje" storyeditor/2024-03-15/cjelodnevne_skole.png Uključene su škole iz Kamešnice, Selaca, Zagvozda, Krivodola i Obrovca Sinjskog Župan Boban i čelnici Svjetske banke o projektu cjelodnevne škole