Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Prihvatilište za životinje

U naselju Krč bio bi smještaj za napuštene životinje, veterinarska ambulanta i hotel za pse

1/3
Foto: Grad Kutina
Buduće prihvatilište prostiralo bi se na oko 10.000 kvadrata

Prihvatilište za životinje u Kutini prema planu gradit će se u južnom dijelu grada, istočno od Sisačke ulice u naselju Krč i u blizini industrijsko-logističke zone. Lokacija je udaljena 500 metara od obiteljskih kuća, površine je 10.000 četvornih metara te je riječ o zemljištu u vlasništvu Grada Kutine.

Reciklažno dvorište vrijedno 3,8 milijuna kuna Kutinčani će u travnju dobiti mjesto na koje će moći odlagati više od 40 vrsta korisnog otpada bez plaćanja naknada

Gradnja u fazama

– To su preduvjeti da bismo krenuli u projekt gradnje prihvatilišta za životinje – rekao je gradonačelnik Kutine Zlatko Babić na predstavljanju arhitektonskog rješenja Prihvatilišta za životinje.

Foto: Grad Kutina

Procijenjena vrijednost radova na prihvatilištu je oko 7 milijuna kuna. Gradilo bi se u fazama te bi uz smještaj za napuštene životinje bila sagrađena veterinarska ambulanta i hotel za pse čime bi prihvatilište imalo i komercijalnu djelatnost, rečeno je na prezentaciji. Ovaj će projekt biti predstavljen Županiji te gradovima i općinama na području županije kako bi se ispitalo postoji li interes da sudjeluju u gradnji i tako riješe problem sa zbrinjavanjem napuštenih životinja na području svojih jedinica lokalne samouprave.

Dogovor o povećanju plaća Osam posto veća plaća za odgojiteljice u Kutini

Predstavnici Udruge prijatelja životinja Faun Kutina, Veterinarske stanice Kutine, direktorica LAG-a Anica Lenart te predstavnici Županije izrazili su zadovoljstvo što se kreće u realizaciju ovog projekta te su dodali da se o ovom rješenju treba još raspravljati kako bi se došlo do optimalnog rješenja za dobrobit životinja koje bi bilo u skladu sa Zakonom o zaštiti i dobrobiti životinja.

Sterilizacija i kastracija

– Buduće Prihvatilište za životinje imat će ulogu i u socijalizaciji pasa čemu Grad Kutina već sada pridaje veliku pozornost. Od ove ćemo godine sufinancirati kastraciju i sterilizaciju pasa i mačaka – rekao je Hrvoje Krmelić, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj.

Javni poziv za dodjelu subvencija za kastraciju i sterilizaciju pasa i mačaka Grad Kutina je objavio na internetskim stranicama Grada. Eduard Gelešić, pročelnik Upravnog odjela za komunalni sustav, građenje i zaštitu okoliša rekao je da su u kontroli mikročipiranja pasa u dvije ulice u Kutini došli do saznanja kako stanovnici imaju velik broj kućnih ljubimaca, ali je situacija na terenu uredna te su kućni ljubimci u kućanstvima mikročipirani u većini slučajeva.

Foto: Grad Kutina

Ministrica kulture u Muzeju Moslavine Uređenjem podrumskih prostorija dobio bi se dodatan prostor za pohranu eksponata ustanove

– Tek je mali broj onih koji nisu mikročipirani. Kontrolom razmnožavanja s pomoću sterilizacije nastoji se smanjiti broj napuštenih životinja – dodao je Gelešić.