Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Ministrica kulture u Muzeju Moslavine

Uređenjem podrumskih prostorija dobio bi se dodatan prostor za pohranu eksponata ustanove

1/2
Foto: Grad Kutina
Ministrica kulture Nina Koržinek Obuljen obišla je Muzej Moslavine koji ove godine obilježava 60. godišnjicu postojanja

Muzej Moslavine, kojem predstoji uređenje, posjetila je protekli tjedan ministrica kulture Nina Koržinek Obuljen. Muzej Moslavine ove godine obilježava 60 godina postojanja, a velika obljetnica bit će u znaku uređenja podrumskog prostora koji je trenutačno u lošem stanju, a u velikoj mjeri može unaprijediti rad ove ustanove.

Ulaganje od tri milijuna kuna Pet manjih vodovoda stiže i u one kutinske ulice koje neće biti pokrivene Aglomeracijom

Projekt od 3,5 milijuna kn

Grad Kutina već je započeo rad na uređenju Muzeja Moslavine u kojem su krajem prošle godine kompletno obnovljene instalacije, te obavljeni unutarnji radovi u vrijednosti 150.000 kuna. Podrumski prostor koji se nalazi ispod Muzeja Moslavine u lošem je stanju, te prije svega treba riješiti problem vlage. Nakon toga otvaraju se mogućnosti za uređenje ovog prostora koji u kulturnom smislu predstavlja veliki potencijal.

– Muzej Moslavine ima velik broj eksponata te treba novi prostor za pohranu kako bi se eksponati sačuvali na odgovarajući način. Ovaj projekt vrijedan je oko 3,5 milijuna kuna, a dobar dio dokumentacije je gotov – ističe ravnateljica Muzeja Moslavine Jasmina Uroda Kutlić.

Obnova Baraka – kultno okupljalište mladih u novom sjaju

– Završeni su idejni i glavni projekti i čekamo građevinsku dozvolu. Nismo htjeli čekati da nam prođe cijela godina da možemo aplicirati na projekt nego smo tražili sredstva za sanaciju temelja. Dio je osigurao Grad, nadamo se da će nešto i Ministarstvo kulture, da možemo krenuti s onim što je prijeko potrebno. U sklopu projekta bitno nam je povezati gornji i donji kat Muzeja – dodaje Jasmina Uroda Kutlić.

Gradonačelnik Kutine Zlatko Babić zahvalio je ministrici na dolasku i podršci u ovom projektu.

Ambiciozni programi

– Upoznali smo ministricu sa svim radovima koje smo izvršili dosad i koristim ovu priliku da zahvalim Ministarstvu kulture koje nam je pomoglo i u dosadašnjim projektima. Nadamo se da će tako biti i sljedeće godine kako bismo zajedno mogli realizirati ovu obnovu i time podići na još veću razinu rad našeg muzeja – ističe gradonačelnik.

U Kutini 40-ak mališana na listi čekanja za dječji vrtić U travnju će u OŠ Vladimira Vidrića biti mjesta za još jednu jasličku skupinu

– Muzej Moslavine čuva zanimljive zbirke i u tom smislu dobio bi se prostor u kojem će se moći prezentirati dosta onoga što je danas skriveno u depoima. Istovremeno će se i dobiti prostor za edukativne i druge aktivnosti. Muzej i Knjižnica čine srce grada, čuvaju našu baštinu, a ovo je prilika i za razne druge programe koji će privući posjetitelje. Nadamo se da će se ovi ambiciozni programi Muzeja Moslavine i Grada Kutine zajednički i realizirati – zaključila je ministrica Koržinek Obuljen.