Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Sisačko-moslavačka županija

U nepunih osam mjeseci izgradili 131 kuću u Glini i Petrinji

Gradnja županijskih naselja, koje će prvo koristiti stradalnici potresa, a nakon toga umirovljenici i osobe starije životne dobi, jedinstven je projekt na području Hrvatske
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
U Glini i Petrinji Sisačko-moslavačka županija gradi županijska naselja u kojima će privremno biti smještene osobe čiji su domovi stradali u potresu

U Glini i Petrinji Sisačko-moslavačka županija gradi županijska naselja u kojima će biti smještene osobe čiji su domovi stradali u potresu.

Županijsko naselje u Petrinji gradi se na dvije lokacije. U Ulici Ive Maline izgrađena je 41 stambena jedinica, svaka površine 45 m2, a trenutačno se ugrađuje stolarija i počinju obrtnički radovi. U Ulici Rudolfa Hercega izgrađeno je 16 stambenih jedinica, također površine 45 m2, u kojima ovaj tjedan počinje montaža namještaja. Na obje lokacije nalazit će se i objekt za društvene namjene koje će kasnije koristiti korisnici domova za starije osobe.

U listopadu useljenje

– Novi Zakon o obnovi, koji je stupio na snagu krajem veljače, omogućio je Županiji izgradnju kuća za stambeno zbrinjavanje sugrađana koji su izgubili domove u potresu. U kratkom roku proveli smo postupak javne nabave, napravili projekt i krenuli s izgradnjom. Očekujemo useljavanje naših sugrađana tijekom listopada ove godine. Županijsko naselje u Ulici R. Hercega nalazi se u blizini bolnice i zgrade koju obnavljamo, koja će u budućnosti biti Odjel za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju, a blizu je i naš centar Natura SMŽ – istaknuo je župan Celjak.

Sisačko-moslavačka županija gradi i županijsko naselju Banovi dvori u Glini, gdje su izgrađene 74 kuće, od kojih je 30 namješteno i spremno za useljenje koje se isto očekuje u listopadu.

– U nepunih osam mjeseci izgradili smo 131 kuću u Glini i Petrinji i time pokazali da naši sugrađani mogu računati na ovu županijsku upravu. Dat ćemo sve od sebe kako bi našim sugrađanima omogućili kvalitetniji život – dodao je župan.

Treće županijsko naselje je u Sisku, na Zelenom brijegu, u kojem se betoniraju temelji na kojima će biti postavljeno 35 kuća i jedan objekt za društvene namjene. U sva tri županijska naselja bit će ukupno 166 stambenih jedinica, odnosno kuća u nizu, namijenjenih osobama čiji su domovi stradali u potresu. Kad se njihovi domovi obnove, kuće će postati sastavni dio kapaciteta umirovljeničkih domova. Time će one biti dugoročno iskorištene, a ovakav primjer izgradnje županijskih naselja, koje će prvo koristiti stradalnici potresa, a nakon toga umirovljenici i osobe starije životne dobi, jedinstven je projekt na području cijele Hrvatske.

Gradi se i 36 zgrada

Na inicijativu Sisačko-moslavačke županije gradi se i 36 višestambenih zgrada na području Županije. Na području grada Siska raspisana je javna nabava za izvođenje radova za prvih 6 zgrada u Capraškoj ulici. Do kraja ove kalendarske godine objavit će se i javna nabava za svih 36 zgrada koje su u planu gradnje na području Sisačko-moslavačke županije.

NOVAC za obnovu ove škole osigurala je i Splitsko-dalmatinska županija, a župan Boban obišao je obnovljenu školu Nastavak ulaganja u školstvo Osnovna škola u Gori dobit će i novu sportsku dvoranu LJETOVANJE će i iduće godine biti organizirano za učenike četvrtih razreda osnovnih škola Nastavak suradnje dviju županija Učenici će i sljedeće ljeto besplatno ljetovati u Splitu SPORTSKI SUSRET organizirala je Matica umirovljenika Sisačko-moslavačke županije, a sudionici su se natjecali u šahu, kuglanju, pikadu i belotu Jedan od prioriteta SMŽ je briga o umirovljenicima i osobama starije životne dobi Održani 18. Sportski susreti umirovljenika Sisačko-moslavačke županije