Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
nova područna škola u severinu

U novim učionicama znatno je lakše raditi, zimus nam je bilo i puno toplije

1/2
Foto: Bjelovarsko-bilogorska županija
Župan Damir Bajs obišao je osnovnu školu čijom je obnovom zadovoljno njezinih 37 učenika, a i učitelji kažu da nova škola odiše toplinom

Područna škola Severin ovih je dana službeno otvorena nakon obnove. Riječ je o projektu čija je ukupna ugovorena vrijednost iznosila 914.000 kuna.

Obnova stajala 1,4 milijuna kn

No budući da se radi o starom i neadekvatnom objektu bili su potrebni i radovi koji nisu bili obuhvaćeni europskim projektom. Stoga je Bjelovarsko-bilogorska županija uložila dodatna sredstva u iznosu od 360.000 kuna. Također, Županija opremila je školu i novim namještajem i to vrijednim 86.525 kuna. Riječ je o novim klupama, stolovima, garderobnim ormarićima, ormarićima za cipele i slično.

Otvorena školska dvorana u Satnici Đakovačkoj Svih 50 matičnih škola u županiji od sada ima dvoranu

U konačnici, kada se zbroje svi izvedeni radovi, u temeljitu obnovu Područne škole Severin uloženo je 1,4 milijuna kuna. Kruna cjelokupnog projekta bit će dječje igralište koje će se u cijelosti rekonstruirati.

– Moram napomenuti da je ovo treća zgrada u sklopu škole Ivana Viteza Trnskog koja je doživjela energetsku obnovu. U planu je da se započne s radovima na energetskoj obnovi Područne škole u Dautanu. Ovdje u Severinu obnovljena je fasada, promijenjena je kompletna vanjska stolarija, izolirani su stropovi, radi se na rekonstrukciji podova u dvorani, pristupnoj rampi za osobe s invaliditetom – naglasio je ravnatelj Osnovne škole Ivana Viteza Trnskog Nova Rača Dario Jaušić.

Od iznimnog će to značenja biti za 37 učenika te male područne škole kao i za njihove učitelje koji će sada nastavu održavati u kvalitetnijim uvjetima. Uz to, smanjit će se režijski troškovi kao i troškovi održavanja tako da će školi ostati više sredstava za ulaganja u nadstandard.

nije nedostajalo pitanja Učenici osnovnih škola u posjetu županu Bajsu

Inače, kada govorimo o Osnovnoj školi Ivana Viteza Trnskog u Novoj Rači potrebno je naglasiti da je matična školska zgrada već energetski obnovljena kao i Područna škola u Međurači, dok energetska obnova tek očekuje Područnu školu u Dautanu. Time se ulaganja u Osnovnu školu Ivana Viteza Trnskog te područne škole posljednjih godina penju na više od tri milijuna kuna, a njihovom realizacijom ostvaruje se cilj kompletno obnovljenih i opremljenih, ne samo matičnih već i područnih škola, te svim učenicima naše županije omogućuje jednak standard školovanja.

Iskoristili smo priliku

– Učiteljice, naši učenici, a isto tako i roditelji zadovoljni su što njihova djeca pohađaju novoobnovljenu školu koja odiše toplinom i vrlo je ugodno raditi u takvim uvjetima. Neusporedivo je raditi sada u obnovljenim učionicama u odnosu na prijašnje. Najviše se to vidjelo na grijanju jer dok nije obnovljena, u školi je bilo mnogo hladnije nego što je sada – rekla je učiteljica Vesna Vlajnić.

Zadovoljstvo završetkom ovog projekta, ali i onih u tijeku, nije krio ni bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs.

Nastavlja se energetska obnova škola Za 7 milijuna kuna obnovit će se četiri područne škole u Popovači, a novi izgled dobit će i srednja škola u Topuskom

– Županija je iskoristila priliku koju su imali svi u Hrvatskoj da povuku europska sredstva za obnovu svojih škola.

Mi smo jedna od vodećih županija u Hrvatskoj s 44 škole i to je mogućnost da se digne standard u školstvu, kako osnovnom tako i srednjem. Drago mi je vidjeti da su učenici oduševljeni, da su učitelji zadovoljni te da se novi standard u našim školama može vidjeti svakog dana, praktički u svim školama čiji je Županija osnivač – izjavio je pri obilasku škole bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs