Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
VOĐINCI

U novom vrtiću bit će mjesta za dvije skupine po 30 djece i jednu jasličku

1/2
Foto: Branimir Bradarić
Radovi su pri završetku i otvorenje novog objekta očekuje se početkom 2021. godine

Općina Vođinci prepoznatljiva je i kao naselje u Vukovarsko-srijemskoj županiji gdje ima dosta djece. To je i dovelo do toga da su prostori Dječjeg vrtića Mladost u Vođincima postali pretijesni, odnosno neuvjetni za svakodnevni rad s tolikim brojem djece. Zbog toga su Općina Vođinci i Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju krajem 2018. godine sklopili Ugovor o financiranju projekta „Rekonstrukcija društvene zgrade, dogradnja dječjeg vrtića Mladost u Vođincima“.

NOVA ULAGANJA U GRADU Opremanje sportske dvorane

Premali prostori

– Taj stari vrtić djelovao je od 2010. godine i zadnjih godina su nam ti prostori postali premali. Imali smo do počeka dvije skupine s po 25 djece, a uz to i predškolu koja se održavala u popodnevnim satima. Zbog toga su i neki roditelji, jer nije bilo dovoljno mjesta, svoju djecu morali upisivati u vrtiće Vinkovcima i drugim mjestima – kaže nam ravnateljica Dječjeg vrtića Mladost Ružica Sambol.

S realizacijom projekta rekonstrukcije i dogradnje bit će riješen i taj problem pa će Vođinci konačno dobiti vrtićki objekt koji će zadovoljiti potrebe roditelja s područja ove općine, ali i udovoljavati svim kriterijima. Sambol kaže da će vrtić biti opremljen novim namještajem, igračkama ali i igralima, a uz to će trebati zaposliti još nekoliko odgojitelja i spremačicu. Prema projekcijama novi objekt vrtića u Vođincima moći će polaziti dvije skupine od po 30 djece u dobi od 3 do 7 godina kao i jedna skupina od 15 djece jasličke dobi. Tek se treba vidjeti hoće li biti moguće predškolu, ovisno o prostoru, organizirati u prijepodnevnim satima ili će se ona morati i dalje provoditi u popodnevnim satima.

Nagrade za 14 najuspješnijih studenata s područja Grada Vukovara Studentima medicine, pedagogije... s prosjekom ocjena od 4,5 do 5 Grad dodijelio po 1000 kuna stipendija

– Postoji zaista veliki interes roditelja za početak rada vrtića, s tim da i dalje imamo gotovo svakodnevne upite. Javljaju nam se i roditelji ne samo djece iz Vođinaca nego i iz okolnih sela. Sigurni smo kako će kapacitet biti popunjen na radost svih nas, a vjerujem da će i djeca biti sretna jer će biti u novom prostoru – istaknula je Sambol.

Inače, Dječji vrtić se početkom radova iselio iz prostora koji su koristili i preselili se u prostore vođinačke Osnovne škole. Dio prostora je prenamijenjen, a s obzirom na epidemiju koronavirusa i sve propisane mjere i broj djece koja pohađaju vrtić morao je biti smanjen. Djeca i zaposlenici koriste i školske toalete i druge prostorije po potrebi. Sambol zahvaljuje svima u školi na razumijevanju ističući odličnu suradnju i podršku na koju su nailazili, ali i napominje da ipak svi jedva čekaju povratak u svoje prostore. Načelnik Općine Vođinci Martin Kordić pojašnjava kako se projekt financira Iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014.-2020., mjere 7 „Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima“ podmjere 7.4. “Ulaganje u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu“.

2. DANI PČELARA Uskoro Muzej pčelarstva

S 200 na 600 kvadrata

– Vrijednost projekta iznosi više od 5,1 milijun kuna i mogu reći da je to jedan od kapitalnih projekata za Općinu Vođinci. Na ovaj način mi ćemo riješiti jedan veliki problem nedostatka prostora za djecu vrtićke dobi. Pri tome vjerujem i kako će novi prostori zadovoljavati naše potrebe u sljedećih nekoliko godina. Sada će sve potrebe roditelja s područja Općine biti pokrivene kada je riječ o smještaju djece u vrtić – istaknuo je Kordić.

Dodaje da su radovi na vrtiću u fazi završetka te da se otvaranje objekta planira početkom 2021. godine. Prema njegovim riječima Ugovor s Agencijom potpisan je 21. prosinca 2018. godine poslije čega je uslijedila javna nabava i sve što ide uz jedan ovakav projekt. Dogodila se i epidemija koronavirusa, ali će radovi ipak biti završeni u planiranome roku. Kako god, prostor će s nekadašnjih 200 četvornih metara narasti na oko 600 četvornih metara.

– Bili smo zapali u zaista veliki problem jer smo imali svakodnevne upite roditelja za smještaj djece u vrtić, a prostora nije bilo. Stoga i kažemo da nam je ovaj projekt od iznimne važnosti. S početkom radova morali smo djecu i zaposlene preseliti u školu u Vođincima gdje smo iznajmili dio prostora za naše potrebe. Novi vrtić bit će moderno uređen i opremljen – zaključio je Kordić.