Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
sisačko-moslavačka županija

U obnovljenoj Vili Zelengaj u Topuskom sada je i restoran

U obnovljenoj Vili Zelengaj u Topuskom sada je i restoran
Foto: Sisačko-moslavačka županija U obnovljenoj Vili Zelengaj u Topuskom sada je i restoran
Vila Zelengaj građena je polovinom 20. stoljeća. U potresu je zgrada pretrpjela konstruktivna oštećenja, a njezinu obnovu provelo je Lječilište Topusko

Otvorena je obnovljena Vila Zelengaj u Topuskom. Vila Zelengaj, smještena u netaknutoj prirodi, okružena zelenilom i šumom s pogledom na Topusko, građena je polovinom 20. stoljeća.

Rekordna ulaganja

U potresu je zgrada pretrpjela konstruktivna oštećenja, a njenu obnovu provela je županijska ustanova Lječilište Topusko.

– Obnovljenom i uređenom zgradom Vile Zelengaj, koja zaista izgleda vrlo lijepo, dobili smo još jedan biser Topuskog. Ova je zgrada samo dio mozaika kojim želimo Topusko pozicionirati kao najpoželjniju destinaciju kontinentalnog turizma i na dobrome smo putu da to postignemo. Sisačko-moslavačka županija u Topuskom obnavlja zgradu Kinematografa koja bi uskoro trebala biti spremna za uporabu. Najznačajniji projekt koji će sigurno dodati novu vrijednost Topuskom je rekonstrukcija unutarnjih bazena i wellnessa za što smo osigurali 17 milijuna eura. Realizacijom ovoga projekta Topusko će zasta postati središte kontinentalnog turizma – rekao je župan Ivan Celjak.

Ukupna vrijednost obnove Vile Zelengaj iznosi 1,4 milijuna eura, a u njoj se sada nalaze restoran i smještajni kapaciteti.

Zadovoljstvo završetkom obnove iskazao je i ravnatelj Lječilišta Topusko Domagoj Mosler, koji ističe da je ovo samo dio ulaganja u Topusko.

– Sretan sam i ponosan što danas otvaramo Vilu Zelengaj. Ovo je samo jedan dio ulaganja. Trenutačno se u Lječilište Topusko i Top Terme ulaže 37,5 milijuna eura, a takve investicije nismo imali ovdje još od Domovinskog rata. Svi ovi projekti ne mogu se ostvariti bez zajedničke suradnje i zato hvala potpredsjedniku Vlade na potpori i posebno hvala županu na pomoći i poticaju da radimo više i bolje – rekao je ravnatelj Mosler.

Realizacijom projekta "Topusko na izvoru zdravlja – lječilišni i wellness turizam na održiv način", vrijednim 27,5 milijuna eura, povećat će se kvaliteta i atraktivnost ove destinacije obnovom hotelskog kompleksa i uvođenjem novih wellness i sportsko-rekreacijskih sadržaja.

Prepoznata važnost turizma

– Najveći je to županijski projekt u području turizma koji će sasvim sigurno ostvariti cilj da Topusko postane središte kontinentalnog turizma ovog dijela Hrvatske. Sisačko-moslavačka županija prepoznala je važnost zdravstvenog i lječilišnog turizma koji će pozitivno utjecati na razvoj i plasman pratećih djelatnosti, poput proizvodnje ekoloških proizvoda, ali i umrežavanje obiteljskih i ruralnih smještajnih kapaciteta – dodao je župan Celjak.

storyeditor/2024-04-19/smz_b_slager_obrtnici.jpeg Potpisani ugovori i sporazum Županijska potpora tradicijskim obrtnicima i HGSS-u storyeditor/2024-04-19/smz_b_slager_vatrogastvo.jpeg Objavljen javni poziv Za obnovu vatrogasnih objekata 12,3 milijuna eura Petrinia U tri naselja ukupno 166 kuća Useljeni novi stanari u županijsko naselje 'Petrinia'