Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Hrvatske vode i komunalne tvrtke potpisale vrijedne ugovore

U Osječko-baranjskoj županiji gradit će se javna vodoopskrba i odvodnja vrijedna 39 milijuna kn

1/2
Foto: Osječko-baranjska županija
Priprema se i nova aglomeracija za općine Vuka, Vladislavci i Ernestinovo, projekt vrijedan 300 milijuna kuna, a osiguran je novac (14 milijuna kuna) za studiju izvodljivosti i projektiranja

Nove ugovore za izgradnju sustava javne vodoopskrbe i odvodnje, ukupne vrijednosti 98 milijuna kuna (bez PDV-a), potpisali su nedavno generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković i predstavnici vodnogospodarskih i komunalnih tvrtki iz općina Ernestinovo, Lovas, Donja Motičina, Drenovci, Vrbanja, Pleternica, Satnica Đakovačka, Vladislavci, Vuka, Erdut i Dalj te Grada Đakova.

WWF Adria Iskapanje sedimenta na Dravi se nastavlja

U ovoj su godini Hrvatske vode osigurale 32,5 milijuna kuna za izgradnju sustava javne vodoopskrbe i odvodnje navedenih područja.

Kontinuirano ulaganje

– Vrijednost potpisanih ugovora samo za područje Osječko-baranjske županije je 39 milijuna kuna. Riječ je o kontinuiranom ulaganju kroz naše aglomeracije u izgradnju vodovodnog i kanalizacijskog sustava. Ogromna su ulaganja, vrijedna milijarde kuna, koja su zadnjih godina uložena u infrastrukturu na području naše županije. Tim projektima i investicijama možemo biti više nego zadovoljni, a znamo da se realiziraju sredstvima iz fondova EU i državnog proračuna RH. Naravno, nastavljamo i dalje nadograđivati naše sustave i projekte te vjerujem da ćemo uskoro imati izgrađene sustave vodoopskrbe i odvodnje u svim naseljima Osječko-baranjske županije – kaže župan Ivan Anušić.

Zoran Đuroković ističe kako su uz potporu Ministarstva zaštite okoliša i energetike te Vlade RH u ovih osam projekata dodatno osigurana sredstva, unatoč koroni.

– Svjesni smo da se svakom građaninu mora pružiti što bolji standard u opskrbi vodom i odvodnji, a ovdje je riječ o 35 kilometara nove vodoopskrbne mreže i 20 kilometara novih kanalizacijskih kolektora. Odvodnju u Đakovačkoj Satnici riješit ćemo priključenjem na sustav pročišćavanja otpadnih voda u Đakovu, u Ernestinovu ćemo izmijeniti stare azbestne cijevi, u Donju Motičinu stići će kvalitetna voda iz Našica.

VAŽNA OBLJETNICA Obilježeno 100 godina hrvatske Baranje - bisera županije

No to nisu jedini projekti, u ovom trenutku imamo 1,6 milijardu kuna vrijedne projekte u provedbi u sedam aglomeracija na ovom području, i to uz potporu EU s prosječno 70 posto financiranja. Ako zbrojimo sva ulaganja, s ulaganjima u zaštitu od poplava dolazimo do iznosa od dvije milijarde kuna – kaže Đuroković.

Rok godina-dvije

Navedeni projekti već se rade na vinkovačkom području i u Đakovačkoj Satnici i Lovasu, a svi poslovi će biti okončani u roku od godinu-dvije.

Priprema se i nova aglomeracija za općine Vuka, Vladislavci i Ernestinovo, projekt vrijedan 300 milijuna kuna, a osiguran je novac (14 milijuna kuna) za studiju izvodljivosti i projektiranja.

Županija ustrojava objedinjeni (županijski) Dom zdravlja Umjesto dosadašnjih šest, imat će jednog ravnatelja, smanjit će se i broj rukovodećih mjesta