Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Bespovratnih 750.000 kuna

U Park šumi Stražnik uredit će se poučna staza

1/2
Foto: Grad Samobor
Svrha staze je promicanje i korištenje rekreativno, zdravstvenih i turističkih funkcija šume te prirodnih ljepota krajobraza

Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije dobila je odluku o odobrenju bespovratnih sredstava u iznosu od 743.950 kn za uređenje poučne staze na Vrhovčaku unutar Park šume Stražnik u Samoboru. Sredstva su dobivena iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020., mjera "Uspostava i uređenje poučnih staza, vidikovaca i ostale manje infrastrukture". Svrha staze je promicanje i korištenje rekreativno, zdravstvenih i turističkih funkcija šume te prirodnih ljepota krajobraza.

zaslužene nagrade Među najuspješnijima osnovci iz Samobora

Projektom je predviđen popravak i uređenje dijela postojeće planinarske staze, uz zadržavanje niveleta staze te gradnja novih sadržaja. Poučna staza "Upoznajmo šumu" uredit će se na stupovima izdignutima pola metra iznad zemlje. Uz stazu će se postaviti interpretativne i poučne ploče, odmorišta s klupama, te napraviti mali edukativni centar na otvorenom namijenjen prvenstveno djeci i školi u prirodi. Zasadit će se i novi nasadi udomaćenih vrsta, aromatičnog bilja te voćkarica. Cilj ove poučne staze jest približiti svijet prirode ljudima, i probuditi svijest o očuvanju biljnog i životinjskog svijeta koji nas okružuje i čini ga raznolikim, jedinstvenim i lijepim.

Novac iz EU Gradit će se nove poučne staze na Papuku

Sunčani Stražnik mješovita je sastojina hrasta kitnjaka, cera, gorskog javora i crnog bora. Crni bor ili Pinus nigra crnogorično je stablo iz porodice borovki (Pinaceae). Naraste do 40 m visine. Krošnja je jajasta, a u starijoj dobi i na kamenitom tlu široko zaobljena ili kišobranasta. Pupovi su dugi 1-2 cm, smolasti, okruglasti u pršljenovima, prekriveni tankim sivim ljuskicama. Kora je debela, tamnosiva i izbrazdana. Debela je i do 10 cm. Cvate u svibnju. Muški cvjetovi su žućkasti, dugi oko 2 cm i u grupama, a ženski su cvjetovi pojedinačni. Može podnijeti zasjenu obližnjeg drveća, iako podmladak treba dosta svjetla za razvoj. Popravlja tlo, podnosi, sušu, žegu i buru.