Izbornik
Naslovnica Županije Požeško-slavonska
BROJ ZAPOSLENIH U STALNOM PORASTU

U pet godina registrirano 350 radnih mjesta

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
Sljedeće godine u gradnju svojih poslovnih hala kreću Agronom i Genox

Iako godinu na izmaku mnogi neće pamtiti po dobru, krajem prošlog mjeseca na stranicama HZMO-a objavljen je podatak koji donosi malo optimizma u Pleternicu i među njezine žitelje.

INVESTICIJA Rampa za invalide u Domoljubu

Naime, početkom prosinca 2020. u trgovačkim društvima registriranim na području ovog grada radilo je 1.487 radnika, što je 117 radnih mjesta više nego u prosincu 2019., odnosno čak 351 radno mjesto više nego u prosincu 2015. godine.

Rast i u 2021. godini

Unatoč krizi koja je pogodila hrvatsko gospodarstvo, na pleterničkom području nije bilo smanjenja broja radnih mjesta. Naprotiv – iz mjeseca u mjesec bilježi se rast. Povećan je i broj gospodarstvenika – 2020. godine u Pleternici su bila registrirana 152 trgovačka društva, u odnosu na 141 u 2019. godini, dok je broj obrta narastao s 93 u pretprošloj na 111 u prošloj godini.

U Gradu rast najavljuju i u ovoj godini, kada se očekuju nove investicije u poduzetničkoj zoni.

– Gradska uprava kontinuirano prati gospodarske pokazatelje na svom području, a oni su u uzlaznom trendu već godinama. Jedan od njih, koji nas posebno raduje, porast je broja zaposlenih u trgovačkim društvima. Da je netko prije pet godina rekao da će se otvoriti 350 novih radnih mjesta, malo tko bi u to vjerovao – kaže gradonačelnica Antonija Jozić.

ZA GRADOVE POGOĐENE POTRESOM S 200.000 kuna odmah uskočili u pomoć

U ovom trenutku na području poduzetničke zone Lim-rad je završio gradnju poslovne hale i preselio se iz prostora inkubatora. Završena je Orchemova investicija od 40-ak milijuna kuna i tvrtka je pred početkom rada, a još jedan pleternički poduzetnik upravo je pokrenuo investiciju gradnje svoje poslovne hale. Sljedeće godine u gradnju svojih poslovnih hala kreću Agronom i Genox. Time se vrijednost novih ulaganja penje na 100 milijuna kuna, a ono što posebno veseli je stotinjak novih radnih mjesta koja proizlaze iz toga.

Rezultat ulaganja

– Ovi rezultati nisu pali s neba. Oni su rezultat dugoročnih strateških planiranja i ulaganja. Sada se pokazuje da je svaka kuna uložena u infrastrukturu naše poduzetničke zone, pokretanje poslovanja novih tvrtki, rada inkubatora i Poduzetničkog centra te potpora našim gospodarstvenicima itekako naišla na plodno tlo. Naše je stvoriti okruženje, a poduzetnici su ti kojima treba čestitati na rezultatima – istaknula je gradonačelnica.