Izbornik
Naslovnica Županije Požeško-slavonska
Obilježena svetkovina sv. Lovre

U Požegi otvorena i blagoslovljena novouređena zgrada sjedišta Caritasa Požeške biskupije

Na svetkovinu sv. Lovre, zaštitnika Požeške biskupije i biskupijskog Caritasa, biskup Antun Škvorčević predvodio je središnje misno slavlje koje je održano na otvorenom prostoru ispred Biskupijskog doma
Foto: Grad Požega
Zadovoljstvo uređenjem još jedne zgrade u Požegi, koja je u vlasništvu Požeške biskupije, iskazao je i gradonačelnik Požege Darko Puljašić.

Na svetkovinu sv. Lovre, zaštitnika Požeške biskupije i biskupijskog Caritasa, biskup Antun Škvorčević predvodio je središnje misno slavlje koje je održano na otvorenom prostoru ispred Biskupijskog doma. Pred velikom brojem vjernika biskup Škvorčević istaknuo je značenje sv. Lovre za karitativno djelovanje, zajedništvo kao i nadahnuće kako iz vjere crpiti snagu za životne nedaće.

Cilj istraživanja je utvrditi količinu proračunskih dokumenata objavljenih na službenim stranicama Istraživanje Instituta za javne financije Požegi i ove godine čista petica za proračunsku transparentnost

– Okupili smo se pokraj požeške stare crkve, stare osam stoljeća, koja pamti snažnu duhovnu povijest koja se odvijala pod zaštitomovoga sveca. Od 1998. godine papa Ivan Pavao II dao nam je sv. Lovru za zaštitnika naše biskupije, a mi smo ga k tome izabrali i za zaštitnika našeg Caritasa. Siguran sam da je svaki pojedini od vas i svi zajedno unio na ovo slavlje svoje vjerničko srce koje prepoznaje Božje djelo u svetom Lovri i srce koje želi da to Božje djelo ne bude daleko od nas, nego snažno, Božjom prisutnošću potkrijepljeno i pokrenuto, baš poput Lovrina – rekao je biskup Škvorčević.

Kako je sv. Lovro i zaštitnik biskupijskog Caritasa, na slavlju su s drugim vjernicima sudjelovali i Caritasovi volonteri iz svih župa, biskupijski stipendisti kao i korisnici Caritasove kuhinje u Požegi. Nakon euharistijskog slavlja svečano je otvorena i blagoslovljena nova zgrada sjedišta Caritasa Požeške biskupije u Požegi.

Projekt od 32 mil. kuna Novi dom u Požegi moći će primiti 110 studenata

Rečeno je kako se otvaranjem zgrade Caritasa u Požegi otvaraju veće i šire mogućnosti djelovanja nego što je to bilo u dosadašnjim prostorima. Sve to radi se s ciljem boljeg ostvarivanja pojedinih Caritasovih projekata među kojima je i centar Pro vita et familia. Biskup Škvorčević kazao je kako je Caritas vjernička dimenzija Crkve po kojoj vjernici svjedoče, osobito oni koji su siromašni, bolesni i usamljeni, da nisu sami, da u njemu vjernici prepoznaju lice Isusovo.

– Nastojimo se organizirati kao biskupijski i župni Caritas u smislu da pronađemo vjernike koji su spremni unutarnjim raspoloženjem srca pristupati ljudima i prepoznavati njihovo dostojanstvo koje imaju po Bogu. Caritas nema poslanje samo skupljati i dijeliti materijalna dobra, nego je to puno više. Novo sjedište Caritasa Požeške biskupije treba služiti različitim slojevima ljudi koji su u potrebi – rekao je biskup Škvorčević.

Zadovoljstvo uređenjem još jedne zgrade u Požegi, koja je u vlasništvu Požeške biskupije, iskazao je i gradonačelnik Požege Darko Puljašić.

U sklopu obilježavanja obljetnice Veleučilišta Požega dobila vinoteku sa studentskim vinima

– Uistinu je čast biti ovdje na dan kada Požega, i to na blagdan sv. Lovre, dobiva ovo velebno, novouređeno zdanje. Drago mi je što surađujemo i radimo zajedno na dobrobit naših sugrađana i šire – rekao je Puljašić.

Otvoren je i natječaj za stipendije Zaklade Požeške biskupije za pomoć učenicima i studentima u školskoj i akademskoj godini 2020./2021.