Izbornik
Naslovnica Županije Požeško-slavonska
Istraživanje Instituta za javne financije

Požegi i ove godine čista petica za proračunsku transparentnost

Cilj istraživanja je utvrditi količinu proračunskih dokumenata objavljenih na službenim stranicama
Foto: Grad Požega
Trudimo se prezentirati ne samo našim sugrađanima već i svim drugim korisnicima, da mogu jednostavno vidjeti na koji način se troši njihov novac – kaže gradonačelnik.

Grad Požega i ove je godine dobio čistu peticu za transparentnost. O tome govore rezultati najnovijeg ciklusa istraživanja transparentnosti proračuna koje je proveo Institut za javne financije nad svih 576 hrvatskih lokalnih jedinica.

Projekt od 32 mil. kuna Novi dom u Požegi moći će primiti 110 studenata

U ovom šestom ciklusu istraživanja Institut je analizirao i ocijenio tranparentnost proračuna svih županija, gradova i općina u razdoblju od studenog 2019. do travnja 2020. godine. Transparentnost podrazumijeva potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu i omogućuje kontrolu prikupljanja i trošenja javnog novca.

Bolji iz godine u godinu

– Mi se uistinu trudimo, upravo na taj način prezentirati ne samo našim sugrađanima koji pune proračun već i svim drugim korisnicima, da mogu jednostavno vidjeti na koji način se troši njihov novac i u koje svrhe. Mislimo da je to najispravniji način, da pokažemo da se lokalna samouprava brine o svom novcu i novcu svojih građana – kaže požeški gradonačelnik Darko Puljašić.

Priznanje objavljeno u službenoj publikaciji Europske komisije Požega izdvojena kao primjer dobre prakse u digitalnoj transformaciji

Objavljivanjem rezultata želi se ukazati na važnost proračunske transparentnosti kojom se poboljšava komunikacija i povjerenje građana u lokalne vlasti, ali i potiče njihova odgovornost. Prosječna proračunska transparentnost – mjerena brojem proračunskih dokumenata objavljenih na službenim mrežnim stranicama županija, gradova i općina – iz godine u godinu se popravlja, te u ovom ciklusu iznosi 4,1 (3,9 prošle godine) od mogućih 5.

Vidljiv je tok novca

– Proračunska transparentnost izuzetno nam je važna jer se njome otklanja bilo kakva sumnja da se novcem ne upravlja korisno i dobro. Dapače, sav onaj novac koji ide na određene projekte, na određene stvari je vidljiv, za svaki ugovor koji je potpisan s bilo kojim dobavljačem ili udrugom koja je koristila određena sredstva vidljivo je gdje je novac završio i na što je utrošen – ističe Puljašić.

U sklopu obilježavanja obljetnice Veleučilišta Požega dobila vinoteku sa studentskim vinima

Cilj istraživanja je utvrditi količinu proračunskih dokumenata objavljenih na službenim mrežnim stranicama lokalnih jedinica, bez detaljnije analize njihova sadržaja. Objava dokumenata potvrda je da se lokalne jedinice pridržavaju Zakona o proračunu, Zakona o pravu na pristup informacijama i preporuka Ministarstva financija.