Izbornik
Naslovnica Županije Dubrovačko-neretvanska
POSEBNA PORUKA

U Putnikoviću posađena najstarija loza na svijetu

Foto: Dubrovačko-neretvanska županija
Ispred Muzeja vinarstva i vinogradarstva sadnicu su posadili župan Dobroslavić i načelnik Antunica

Župan Nikola Dobroslavić i načelnik Općine Ston Vedran Antunica tijekom prigodne svečanosti ispred Muzeja vinogradarstva i vinarstva Putniković posadili su sadnicu najstarije loze na svijetu, sorte stara trta, poznate i kao žanetovka ili modra kavčina, koja je dokazano stara više od četiri stoljeća.

Riječ je bila o manifestaciji koja je održana u povodu Dana planeta Zemlje, čime se željelo poslati poruku o potrebi očuvanja našeg planeta i pronalaska ravnoteže u suživotu čovjeka i prirode.

Reznicu loze koja je stara više od 400 godina i čiju su starost ustanovili stručnjaci metodom brojenja godova i inkrementalnoga datiranja, a ušla je i u Guinnessovu knjigu rekorda, Muzeju vinogradarstva i vinarstva ustupio je Grad Maribor. Iako je svoj novi dom pronašla u nešto drukčijem podneblju od onog koje joj je autohtono, kako je se moglo čuti na stručnim predavanjima, pelješka zemlja i sunce zasigurno će joj dati svoju notu.

Uvodne govore na manifestaciji održali su direktor Poljoprivredne zadruge Putniković Ivo Đuračić, predsjednik Zadružnog saveza Dalmacije Lordan Ljubenkov i načelnik Općine Ston Vedran Antunica, koji su ispričali kako je Muzej uspio od Grada Maribora dobiti ovu reznicu, s obzirom na zahtjevnu proceduru. Župan Dobroslavić je među ostalim istaknuo kako je dobro što se ovo održava na Dan planete Zemlje.

– Tako i ovime možemo podsjetiti na važnost očuvanja našeg planeta na kojem dugo i dobro živimo, ali je isto tako i ugrožen. Mi u Županiji imamo osjećaj da moramo tome pridonijeti i na to dobro pazimo, a tako ćemo nastaviti i u budućnosti – rekao je Dobroslavić koji je uputio čestitke PZ Putnikoviću na ovoj ideji i cijeloj manifestaciji rekavši kako se radi o doista zanimljivom događanju koje pridonosi promociji vinarstva i vinogradarstva po kojemu je ovaj kraj nadaleko poznat.

Dubrovačko-neretvanska županija Ulaganja u otoke na nacionalnoj razini iz godine u godinu sve veća Rekonstrukcija ceste i edukacijski centar Crvenog križa Župan Dobroslavić obišao radove u Općini Dubrovačko primorje Knežev dvor u Stonu imat će novu namjenu Ugovori s izvođačem na projektu interpretacijskog centra u Stonu