Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Nakon akcija Think blue i Velika čistka Makarska čeka sezonu uređena i čista

U samo dva sata izronili 4,6 tona otpada

Od 9 do 11 sati čistilo se podmorje u pojasu od lučice Plišćevac, duž cijelog poluotoka Sv. Petar pa sve do kraja Donje luke
1/31
Foto: TZ Makarska
Makarani su ujedinjeni zasukali rukave i očistili svoje plaže i more prije početka turističke sezone

Više od 4 i pol tone otpada izvađeno je iz makarskoga podmorja zahvaljujući velikoj akciji čišćenja nazvanoj Think blue, koju je vrlo uspješno organiziralo Pomorsko športsko ribolovno društvo Arbun u suradnji s Dobrovoljnim vatrogasnim društvom Makarska.

Foto: TZ Makarska

Tradicija s plakatima na kojima najpoznatiji strip-junaci “oživljavaju” u Makarskoj započeta je 2006., a nastavlja se i u 2019. MaFest - najveći međunarodni festival stripa u Hrvatskoj Strip-radionice, izložbe originalnih radova Maurevića i Kordeja, koncerti, burza stripova...

Predavanje o ekologiji

Akciji, koju je PŠRD Arbun ove godine organizirao 14. put zaredom, odazvao se dosad najveći broj sudionika, ističu organizatori. Otpad iz podmorja čistili su ne samo su ronioci PŠRD-a Arbun i DVD-a Makarske, već su im u pomoć su priskočile kolege, članovi DVD-a Kaštel Gomilica, JVP-a Split, JVP-a Metković, DVD-a Omiš. Pomogli su i sportaši. U akciji su sudjelovali članovi brojnih sportskih klubova grada Makarske: Ragbi kluba Makarska, Veslačkog kluba Biokovo, Jedriličarskog kluba Bura i Mawashi kluba. Sudjelovalo je desetak barkarijola i više od 100 članova i prijatelja Arbuna.

Ekološku akciju svojim su dolaskom uveličali i direktorica TZ-a Makarska Hloverka Novak Srzić i zamjenik gradonačelnika Dražen Nemčić.

Foto: TZ Makarska

Akcija Think blue započela je u ranim jutarnjim satima, kada se krenulo s pripremom gulaša za vrijedne snage akcije koju su predvodili vrsni kuhari, članovi Arbuna. Pripomoglo im se pripremom domaće „manistre“ u hotelu Miramare. Prije odlaska u more, Mila Lukić, voditeljica Odjela za gospodarenje otpadom, održala je predavanje o ekologiji kako bi upoznala sudionike o štetnosti i (ne)razgradivosti raznih vrsta svakodnevno korištenih materijala kako bi ubuduće količina otpada bačenog u more i oko njega bila što manja. Od 9 do 11 sati čistilo se podmorje u pojasu od lučice Plišćevac, duž cijelog poluotoka Sv. Petar pa sve do kraja Donje luke. U ta dva sata prikupljeno je 4,6 tona otpada. Sve je bilo prema propisima, prikupljeni otpad odnijeli su i zbrinuli djelatnici Makarskog komunalnog poduzeća. Posada vatrogasnog broda Sv. Florijan, stacioniranog ispred špilje Grotta, bavila se izvlačenjem krupnijeg otpada, dok su sudionici koji su doplovili na manjim brodovima nosili ostali otpad na koće „Sokol“ vlasnika Igora Ivandića i „Vogicu“ vlasnika Nikše Puharića.

Foto: TZ Makarska

U isto vrijeme na kopnu se održavala akcija Zelena Čistka, koja je već bila odgođena uslijed lošeg vremena, u organizaciji Crvenog Križa Makarska. Na kraju nije loše ispalo, objedinila se ovime akcija temeljitog čišćenja kopna i podmorja. Time je cjelokupna eko-akcija grada Makarske dobila veći razmjer i pokazala veliko srce Makarana i njihovu ljubav prema svom gradu.

Zahvala sudionicima

Makarani su ujedinjeni zasukali rukave i očistili svoje plaže i more prije početka glavne turističke sezone i dolaska velikog broja turista. U podne je, kako je i red, poslužen ručak za sve vrijedne sudionike akcije. Veliko zadovoljstvo uspjehom akcije čišćenja podmorja Think blue istaknuli su organizatori PŠRD Arbun i DVD Makarska.

– Ovim putem zahvaljujemo svim sudionicima akcije, posebno Gradu Makarska, Makarskom komunalcu, TZ-u Makarska i Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost – poručili su 
organizatori.

Foto: TZ Makarska

Obaraju rekorde u predsezoni Makarsku posjetilo 50 posto više turista nego prošlogodišnjeg travnja