Izbornik
Naslovnica Gradovi Makarska
MaFest - najveći međunarodni festival stripa u Hrvatskoj

Strip-radionice, izložbe originalnih radova Maurevića i Kordeja, koncerti, burza stripova...

Tradicija s plakatima na kojima najpoznatiji strip-junaci “oživljavaju” u Makarskoj započeta je 2006., a nastavlja se i u 2019.
1/6
Foto: Mafest
Tradicija s plakatima na kojima najpoznatiji strip-junaci “oživljavaju” u Makarskoj započeta je 2006., a nastavlja se i u 2019. godini

Brojni stripofili diljem svijeta u svojim kalendarima imaju zaokružene dane od 23. do 26. svibnja koje će provesti u Makarskoj kada će MaFest, daleko najveći i najpoznatiji međunarodni festival stripa u Hrvatskoj i cijeloj regiji, doživjeti 12. izdanje. MaFest je tijekom svoga postojanja dosad privukao u Makarsku više od 12.000 posjetitelja, a i ove godine očekuju izvrstan odaziv.

Knjižnica je ove godine posebnu pažnju posvetila sedmoj umjetnosti Noć knjige u znaku kultnoga požeškog “Patka” i Alana Forda

Dva dijela festivala

Od Darija Antunovića, direktora MaFest-a doznajemo da je prvi dio festivala, koji je bio posvećen osnovnoškolcima s područja Makarske rivijere, već održan.

– Festival se već godinama održava u dva dijela te smo tako i na ovogodišnjem razdvojili radionice u osnovnim školama na području Makarske rivijere od događanja koja su posvećena širokoj publici – pojašnjava Antunović i najavljuje da će na 12. MaFest-u biti postavljene i dvije izložbe originalnih crteža, održat će se brojne tribine i potpisivanja, a bit će tu i burza stripova te sjajni glazbeni koncerti.

Foto: Mafest

– Popis gostiju koji su dosad potvrdili svoj dolazak u Makarsku u ovom je trenutku na brojci 65, a stižu iz 11 zemalja širom svijeta – doznajemo od Antunovića.

Najavljuje dolazak čak 15 specijalnih gostiju, a to su: Ivana Armanini (HRV), Alessio Avallone (ITA), Vanessa Belardo (ITA), Krešimir Biuk (HRV), Fernando Blanco (ŠPA), Serge Carrere (FRA), Matteo Cremona (ITA), Shawn Crystal (SAD), Fernando Dagnino (Špa), Maurizio Di Vincenzo (ITA), Michele Masiero (ITA), Francis Portela (ŠPA), Zoran Smiljanić (SLO), Marco Soldi (ITA) i Frederic Volante (ITA).

strip Deseti jubilarni MaFest Na međunarodni festival stripa u Makarskoj stiže 46 strip autora

– Tradiciju koju smo započeli 2006., s plakatima na kojima najpoznatiji strip-junaci “oživljavaju” u Makarskoj. Nastavljamo i ove godine, a 14 crtača s popisa specijalnih gostiju već ih je i nacrtalo – kaže Antunović i dodaje da će MaFest 2019. bit će upamćen i po 3. dijelu izložbe originalnih crteža velikog Andrije Maurovića iz 1937., za koje su mnogi bili uvjereni da su trajno izgubljeni jer se desetljećima nije čulo za njih, a riječ je o pasicama iz stripova “Gospodar Zlatnih bregova” i “Sablast Zelenih močvara”, tj. samom početku serijala o Starom Mačku. Baš kao i na 10. i 11. MaFestu, i 3. dio izložbe “Stari Mačak pod Biokovom” održat će se u Galeriji Gojak.

– Ovom prilikom još jednom ističemo kako je riječ o neprocjenjivoj nacionalnoj kulturnoj baštini te da ovaj treći kontingent originala, a bit će postavljeno novih 70 pasica, hrvatska javnost dosad nikad nije imala prilike vidjeti. Također, ove godine organizirat ćemo i izložbu originalnih tabli Igora Kordeja, jednog od najvećih hrvatskih strip-crtača, iz albuma “Colt & Pepper” za koji je scenarij napisao još jedan istinski hrvatski strip-velikan - Darko Macan, a koja će predstavljati svjetsku premijeru jer će navedeni album u Francuskoj biti objavljen tek u srpnju ove godine – s ponosom najavljuje Antunović.

Foto: Mafest

Besplatan ulaz

Ulaz na sva zbivanja bit će kao i dosad besplatan!

Tema ovogodišnjega nagradnog natječaja za osnovnoškolce je “Izvanzemaljci u Makarskoj”, a glavna nagrada bit će prijenosno računalo! Na jednoj od tribina prvi put ugostit će ni manje ni više nego jednog strip-junaka. Predstavit će i novi logotip Makarska - Grad stripa! čiji dizajn potpisuje najbolja hrvatska dizajnerica Melina Mikulić!

Obaraju rekorde u predsezoni Makarsku posjetilo 50 posto više turista nego prošlogodišnjeg travnja

U glazbenom dijelu programa ugostit će dva sjajna hrvatska benda “Rezerve” i “Ischariotzcky”.

Partneri MaFesta su Grad Makarska, Ministarstvo kulture, Turistička zajednica Makarske, Turistička zajednica SDŽ, SDŽ, Mesna industrija Pivac, Aparthotel Miramare, Hotel Biokovo, Apfel, Julius Meinl, Premis te brojni drugi prijatelji i manji sponzori.