Izbornik
Naslovnica Gradovi Makarska
Obaraju rekorde u predsezoni

Makarsku posjetilo 50 posto više turista nego prošlogodišnjeg travnja

Foto: TZ Makarska
Najbrojniji su Nijemci, slijede ih domaći te turisti iz BiH, Austrije, Švedske, Norveške, Finske...

Ako je suditi po uskrsnim blagdanima kada je ostvareno više od 6500 tisuća noćenja, pred Makarskom je dobra turistička godina.

Kako doznajemo od Hloverke Novak Srzić, direktorice Ureda TZ-a Makarska, za Uskrs je u gradu bilo otvoreno osam hotela, a gosti su rado birali i privatni smještaj. Svemu tome je išlo na ruku lijepo vrijeme, uskrsni doručak na kojem su mogli doživjeti tradiciju, naravno i ljubazni domaćini, tako da će mnogima od njih blagdani ostati u lijepom sjećanju i doći će opet.

KULTURNO NASLIJEĐE Bivša stražarnica sad je palača turizma

Vidljiv pomak

– Raduje me što mogu kazati da su podaci vezani za predsezonu u našem gradu izvanredni. Za sada Makarska ima više od 5000 turista što je za 50 posto više gostiju nego u ovo doba prošle godine! Tako nam je bilo još i veće zadovoljstvo za sve naše turiste i sugrađane i ove godine nastaviti tradiciju uskrsnog doručka koju smo započeli lani. Sudjelovalo je svih osam hotela koji trenutačno rade i 14 gradskih restorana pa moram iskoristiti priliku i svima od srca zahvaliti, kako restoranima i hotelima tako i našim umirovljenicima koji su nam se pridružili svojom izložbom uskrsnih jaja. Naravno, kao i svaki put ovaj tradicionalni doručak nudi autohtone uskrsne poslastice Dalmacije i našeg kraja i posjetitelji su zaista bili zadovoljni – kazala je Hloverka Novak Srzić.

Napominje da je uskrsne blagdane prošle godine u Makarskoj provodilo oko tri tisuće gostiju, pa je pomak itekako vidljiv. To nije slučajno, kaže ona, dobro promišljena promidžba i prezentacija na nekoliko turističkih sajmova na kojima je makarska Turistička zajednica sudjelovala već daju plodove. Tome valja dodati i ovogodišnju bolju zračnu povezanost Splita s Njemačkom i Skandinavijom.

Pašman i Ugljan Edukacija o sigurnosti za iznajmljivače

Analizom gostiju koji su odabrali Makarsku otkrivamo da su najbrojniji Nijemci, slijede ih domaći te turisti iz BiH, a znatan broj noćenja ostvarili su gosti iz Austrije, Švedske, Norveške, Finske, Velike Britanije, Poljske, Francuske, Španjolske i Turske.

– Najave makarske Turističke zajednice o stavljanju naglaska na predsezonu se realiziraju – zadovoljno zaključuje Novak Srzić, a njezine riječi potvrđuju i makarski hotelijeri.

Marina Josipović, direktorica Hotela Park ističe da su ostvareni turistički rezultati koje su planirali za Uskrs, kako u broju ostvarenih  noćenja, tako i željenih  financijskih  parametara. Kod njih su proteklih 7 dana najbrojniji gosti bili iz Austrije i Njemačke, a bilo je i gostiju iz Italije.

čuvat će turiste Korejska policija dolazi na Jadran

– Nakon dobrih reakcija prošle godine, i ovogodišnji Uskrsni ponedjeljak rado smo proveli družeći se s gostima i prijateljima grada Makarske na sada već tradicionalnom doručku koji je bio poslužen u centru grada, gdje smo s kolegama iz drugih hotela i ugostiteljskih objekata pokušali dočarati gastronomsku ponudu našeg podneblja,s raznim specijalitetima i poslasticama koje i inače služimo gostima hotela Park tijekom uskrsnih blagdana – rekla je Marina Josipović.

Drago Nosić, direktor Soul Tourisma, odnosno Hotela Biokovo i Miramare kaže da je tijekom uskrsnih blagdana popunjenost njihovih hotela bila veća od 90%. Prevladavali su inozemni gosti, s visokim udjelom sportaša koji su u Makarskoj na pripremama.

– Inače cijeli travanj je u usporedbi s prethodnom godinom bolji i u broju dolazaka i noćenja, ali što je još bitnije i po prihodima. Trendovi za sezonu su za sada na razini prošlogodišnjih pokazatelja, uz napomenu da će odjel prodaje uložiti dodatni napor da se osigura zadovoljavajuća popunjenost u špici sezone. Zaključno, predsezona za sada izgleda dobro, postsezona u rezervacijama izgleda bolje u usporedbi s prošlom godinom, a za samu špicu sezone još radimo na pravom pristupu. Očekuje nas izazovna sezona i vjerujem u pozitivan ishod, ali uz malo više truda i kvalitetniji pristup svih sudionika na turističkoj sceni – poručuje Nosić.

Zabilježeno ih 43.597 Porast noćenja za čak 61 posto u županiji

Popunjenost za 1. svibnja

I Marina Josipović vjeruje da će se dobri turistički rezultati nastaviti i u ostatku sezone.

– I dalje ćemo se truditi kako bismo pokazali da Makarska ima što ponuditi i izvan glavnog ljetnog dijela turističke godine, kako bi postala sve prepoznatljivija i kao cjelogodišnja destinacija – zaključila je Josipović. U TZ-u Makarska doznajemo da i nakon blagdana makarski hoteli bilježe dobar buking.

– Pred vratima je 1. svibnja, a to je vrijeme kada popunjenost hotela i privatnog smještaja neće biti upitna– poručili su.

Župan Blaženko Boban (gornja slika) predstavio je program konferencije uz Damira Brčića, Stipu Čogelju te Maria Čubelića TURIZAM BUDUĆNOSTI Vodeći stručnjaci o potrebama modernog turista, kako ih privući u ruralna područja...