Izbornik
Naslovnica Županije Šibensko-kninska
VELIKI USPJEH

U Šibeniku završeni kapitalni projekti: Otvoren Trokut i izgrađena podzemna garaža u središtu grada

1/2
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
Inkubator za nove tehnologije Trokut Šibenik, otvoren u rujnu, vrijedan je 28 milijuna kuna

 Iako je pandemija COVID-19 nesumnjivo obilježila godinu na izmaku, usprkos neizvjesnosti koju takva situacija donosi, u Gradu Šibeniku mogu biti zadovoljni s ostvarenim u 2020. godini. Za početak uspješno su završena dva kapitalna projekta – otvoren je podzemni logistički centar Poljana u središtu grada te uređen glavni gradski trg, a svoja vrata otvorio je i Centar za nove tehnologije i poduzetništvo „Trokut“. Navedena dva projekta sufinancirana su sredstvima EU, a Grad Šibenik, unatoč svim poteškoćama s koronavirusom, nastavio je i realizaciju gotovo 400 milijuna kuna „teškog“ infrastrukturnog projekta Aglomeracija Šibenik. U ovoj godini otvoreno je još jedno gradilište – ono na Jadranskoj magistrali gdje se na istočnom ulazu u grad rekonstruira prometno čvorište Rokići – izvijestili su iz šibenske gradske uprave.

ljepše mjesto za igru i zabavu Dječje i sportsko igralište u Stupniku obnovljeno EU sredstvima

Vraćeno omiljeno šetalište

– Usprkos poteškoćama i otežanim okolnostima koje je izazvala situacija s koronavirusom, kada podvučemo crtu, možemo biti zadovoljni učinjenim u ovoj godini. Uspješno smo priveli kraju nekoliko projekata koji imaju za cilj našim sugrađanima osigurati kvalitetniji i viši standard. Na prvom mjestu je Poljana, kao trg i kao parkiralište.

Šibenčanima svih generacija vraćeno je omiljeno šetalište, dok je parkirališnim prostorom središte grada rasterećeno prometa u mirovanju. Iza nas je i izazovni projekt uređenja Ulice kralja Zvonimira, prometne žile kucavice, ali i uspostava Centra Trokut na drugom dijelu grada koji će svoj pravi potencijal i namjenu pokazati u najskorije vrijeme – ocjenjuje gradonačelnik Željko Burić.

Inkubator za nove tehnologije Trokut Šibenik vrijedan je 28 milijuna kuna, od kojih je 20 stiglo iz europske blagajne. Svečano ga je u rujnu ove godine otvorio predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković navodeći kako je riječ o projektu koji je sjajan primjer ulaganja u budućnost. Trokut Šibenik prostire se na dvije etaže ukupne površine preko dvije tisuće kvadrata.

Namijenjen je start-up tvrtkama, poduzetnicima s područja IT industrije i freelancerima koji žele raditi i zajednički razvijati svoje projekte.

HVALEVRIJEDNA POMOĆ Doniran UZV uređaj za trudnice. Pomoći će u postavljanju točne dijagnoze, ključne za ishod liječenja

U sklopu centra nalaze se zajedničke prostorije za rad otvorenog tipa, odvojeni uredi, dvorane za sastanke, konferencijske dvorane, učionice, kuhinje, blagovaonice, kupaonice te prostori za zabavu i opuštanje. Centar je opremljen i računalnom opremom prilagođenom potrebama suvremenog IT sektora.

Većina stanovnika Šibenika ipak složila bi se kako je 2020., što se projekata tiče, obilježila izgradnja podzemnog logističkog centra i preuređenje glavnog gradskog trga Poljana. Nakon samo dvije godine delikatnih radova u samom centru grada, Šibenik je dobio 256 parkirnih mjesta na tri etaže. Automobili su se preselili pod zemlju, a šibenska Poljana je ponovno postala glavni gradski trg te omiljeno šetalište i okupljanje građana - ističu iz šibenske gradske uprave.

I obalna naselja

– Uredili smo našu Poljanu pomno i s mjerom, a posebno s osjećajem dužnosti i poštovanja prema generacijama Šibenčana čiji smo baštinici. Nikad nisam mogao prihvatiti da je Poljana, mjesto na kojem smo šetali i odrastali, pretvorena u parkiralište. Sanjao sam dan kad ćemo izmjestiti automobile s Poljane i to se konačno ostvarilo. Istovremeno, napravili smo velik korak u rješavanju prometa u mirovanju osiguravši 256 novih parkirnih mjesta, ali i mjesto za prekrcaj robe i opskrbu trgovina u staroj gradskoj jezgri. I sve to sredstvima EU – ističe gradonačelnik.

– Najzahtjevniji radovi u Šibeniku tijekom 2020. ipak se odvijaju u sklopu projekta Aglomeracija. Riječ je o projektu kojim se financira gradnja i rekonstrukcija 51 kilometra kanalizacijske mreže i ugradnja oko 35 kilometara vodovodne mreže. Projekt obuhvaća obnovu i gradnju kanalizacijske i vodovodne mreže u čak 23 ulice u Šibeniku, kompletnu izgradnju kanalizacijske mreže i rekonstrukciju vodovodne mreže za obalna naselja Brodarica, Krapanj, Zablaće, Podsolarsko i Jadrtovac – istakli su iz Grada.

Projekt će stanovnicima donijeti ugodniji život U Općini Rugvica se gradi velika kanalizacijska mreža

– Znam da će mnogi sugrađani reći kako je mnogo buke, prašine i otežanog kretanja gradom zbog radova u sklopu Aglomeracije i složit ću se s njima. Međutim, posrijedi su iznimno kompleksni radovi, ne samo zbog svog obuhvata, već i konačnog cilja, a to je smanjenje broja septičkih jama kao važnog preduvjeta daljnjem turističkom razvoju našeg grada. Po završetku radova sve će ulice kojima prolazi Aglomeracija dobiti novi asfalt, a na pojedinim mjestima i nove rubnike, nogostupe, javnu rasvjetu. Nakon završetka projekta Aglomeracije čak 98 posto korisnika na području grada Šibenika bit će spojeno na sustav odvodnje i pročišćavanja, a grad će poprimiti novo komunalno lice – navodi Burić.

Pred kraj godine zahuktali su se radovi i na prometnom čvorištu Rokići. Posrijedi je investicija Hrvatskih cesta, a modernizacijom istočnog ulaza u grad, riješit će se još jedna problematična prometna točka u Šibeniku.

– Radove izvodi tvrtka Strabag d.o.o., a premda je riječ o zahvatu na frekventnom prometnom pravcu, Jadranskoj magistrali, protječu u najboljem redu. Izgradit će se denivelirano raskrižje u dvije razine, a uz rješavanje prometnih tokova uredit će se i pješačka staza, javna rasvjeta te oborinska odvodnja. Sve bi trebalo biti gotovo u ljeto 2021. stoga imamo mnogo razloga biti optimisti i radovati se narednoj godini – zaključuje gradonačelnik