Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Europski projekt

U sklopu Čazme Nature postavljene edukativne ploče

1/9
Foto: Facebook Grada Čazme
Napušteni kamenolom Pleterac jedino je mjesto u Moslavačkoj gori na kojem se može proučavati njezina geološka prošlost

Projektom Čazma Natura, Grad Čazma nastojao je obuhvatiti što veće područje prirodne baštine Čazme te obilježiti sve značajne točke. Izradom interpretacijskih edukativnih ploča označeni su ulaz u Regionalni park Moslavačka gora, geološki lokalitet Pleterac – jezgra Moslavačke gore, imanje Salaj te odmorište i vidikovac Sv. Vid.

Čazma Preuređuje se zgrada bivše Teritorijalne obrane, imat će i lift

Na ulaz u Regionalni park Moslavačka gora postavljena je interpretacijska ploča s kartom područja. Ondje postoji razvijen sustav pješačkih i planinarskih staza pa je obilježavanje ulaza važno za informiranje posjetitelja te kao vodič do geološkog lokaliteta Pleterac.

Zbog velike pokrivenosti humusom i bujnom vegetacijom, napušteni kamenolom Pleterac je jedino mjesto u Moslavačkoj gori na kojem se može proučavati njezina geološka prošlost. Prije istražnih radova, očišćen je i uređen prilaz za posjetitelje te će se takvo stanje održavati kao lokacija za prezentaciju geološke raznolikosti Moslavačke gore.

Seosko imanje Salaj je jedinstveno i poznato po programima za vrijeme Božića i Uskrsa, odnosno Božićnoj i Uskršnjoj priči, kada je cijelo imanje ukrašeno lampicama i predstavlja jedinstvenu atrakciju koju u to vrijeme posjeti više od 120.000 posjetitelja.

Čazma Uskoro gotov i sportski park uz poučno-tematsku stazu

Na dijelu poučno-tematske staze nalazi se prostor s kojeg se prostire pogled na Moslavačku goru i okolna mjesta. Na tom mjestu postavljena je interpretacijska ploča. Vidikovac je odmorište na planinarskoj šetnici Sv. Vid koja vodi u šume Moslavačke gore.

Ploče su izrađene u suradnji s Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode BBŽ-a.