Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
ODZIV IZNIMNO DOBAR

U Splitsko-dalmatinskoj županiji na COVID testirano 1500 maturanata

Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Testiranje je bilo dobrovoljno, a obuhvatilo je gotovo trećinu učenika završnih razreda

Testiranje na COVID-19 provedeno je prošli tjedan među 1500 maturanata s područja Splitsko-dalmatinske županije. Testiranje je bilo dragovoljno, a testirala se gotovo trećina populacije maturanata. – Odziv je bio iznimno dobar. Testiranje je bilo dragovoljno. Punoljetni maturanti su osobno dali pristanak, a za one koji još nisu napunili 18 godina, pristanak su dali njihovi roditelji, odnosno staratelji. Testiramo ravnomjeran broj učenika u svim većim centrima Splitsko-dalmatinske županije – doznajemo od Tomislava Đonlića, pročelnika Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport Splitsko-dalmatinske županije, koji je, u suradnji sa županijskim Nastavnim zavodom za javno zdravstvo, županijskim Stožerom civilne zaštite i liječnicima školske medicine, organizirao testiranje maturanata.

PULA DODIJELILA VIŠE NEGO PROŠLE GODINE Studentske stipendije, koje iznose 800 kuna, isplaćuju se od siječnja do rujna

Na nastavi uživo

Suglasnosti su se prikupljale od prošlog ponedjeljka do srijede, kada je počelo testiranje u školama koje je završeno u petak. 

– Nastavni zavod za javno zdravstvo je koordinirao, a testiranje u školama obavili su liječnici školske medicine – pojašnjava Đonlić. Kada se rezultati prikupe i analiziraju, što bi se trebalo dogoditi ovaj tjedan, dobit će se značajni podaci o prisutnosti virusa SARSCoV-2 među testiranom populacijom.

– Steći ćemo uvid u epidemiološku sliku među maturantima koji su, uz učenike nižih razreda osnovnih škola, na nastavi uživo. Dobit ćemo uvid u epidemiološku sliku i stanje u srednjim školama kako bi se sukladno procjenama poduzimale potrebne epidemiološke mjere – govori Đonlić.

Očekuje da rezultati neće odstupati od hrvatskog prosjeka. Podsjetimo, zagrebački učenici testirani su na koronavirus potkraj studenoga i početkom prosinca prošle godine. Sudjelovalo je ukupno oko dvije tisuće učenika osnovnih i srednjih škola, kao i 400-tinjak prosvjetnih djelatnika. Prisutnost antigena virusa SARS-CoV-2 utvrđena je u samo 2,2 posto testiranih učenika srednjih škola te u 1,1 posto osnovnoškolaca pa je zaključeno da škole nisu žarišta i da učenici nisu asimptomatski prijenosnici koronavirusa u populaciji.

SJEĆANJE NA DOBRIŠU CESARIĆA Obljetnica rođenja velikog pjesnika: ''Cesarićeva ostavština to zaslužuje''

Uobičajeno polugodište

– Očekujem da ćemo za dva tjedna ponovno donositi odluku o načinu održavanja nastave. Budu li rezultati onakvi kakve očekujemo, moguće je da će se svi učenici vratiti u školske klupe, bude li to u skladu s procjenom epidemiološke situacije Nacionalnog stožera na razini cijele Hrvatske – kaže Đonlić.

Inače, drugo polugodište se u cijeloj Splitsko-dalmatinskoj županiji odvija uobičajeno, bez incidenata. Učenici koji su na nastavi uživo, normalno idu na nastavu, nije bilo zaraze koja bi izazvala samoizolaciju cijelog razreda i remećenje nastavnog procesa. Nepoznanice oko izvođenja prakse u strukovnim školama su riješene pa je dana suglasnost da učenici mogu obavljati praksu kod poslodavaca i u školama. Važnost testiranja naglašava i Luka Brčić, dožupan i načelnik Stožera civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije.

– Testiranje nam je značajno. Dobit ćemo uvid u epidemiološku sliku među učenicima. Ti će podaci znatno utjecati na buduće mjere koje ćemo donositi u suradnji s Nacionalnim stožerom – rekao je Luka Brčić.