Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Udruga za autizam Zagreb u Dubravi predstavila projekt “Naš plavi svijet”

U središtu će niknuti senzorni park za djecu s teškoćama u razvoju

Foto: Općina Dubrava
Rad Udruge za autizam predstavio je Igor Ružić, čiji je brata osoba s autizmom

Nakon Mostara i zagrebačkog kvarta Novi Jelkovec, i općina Dubrava dobiva svoju životnu zajednicu osoba s teškoćama iz spektra autizma. Riječ je o realizaciji europskog projekta “Naš plavi svijet” vrijednog 8,2 milijuna kuna, koji stopostotno financiraju europski fondovi, a provodi ga zagrebačka Udruga za autizam.

UREĐENJE NASELJA U povodu Uskrsa Gunja prigodno ukrašena

Dobili zgradu na korištenje

Općina Dubrava partner je na ovom projektu, a njegovom realizacijom u njenu će se centru urediti moderni senzorni park za djecu s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom.

Predsjednik Udruge za autizam Zagreb Igor Ružić, brat osobe s autizmom, objasnio je rad Udruge naglasivši da je riječ o zajednici roditelja.

– Riječ je o roditeljskoj udruzi, roditelja koji imaju djecu s poremećajem iz spektra autizma. Iako su svi roditelji svjesni da će jednog dana morati doći do neke vrste odvajanja, žele da do toga ne dođe na način kako institucije funkcioniraju. Roditelji su rekli da žele nešto bolje za svoju djecu i da će tu nešto napraviti – objasnio je Ružić, a okupljenim se obratio i načelnik Općine Tomislav Okroša koji je pohvalio zagrebačkog župana na razumijevanju za potrebe Udruge te ustupljenoj zgradi područne škole u Vukšincu koja im je dana na korištenje idućih 30 godina.

Uspješno povlačenje sredstava iz EU fondova Do 2020. u Đakovu ugovoreno 550 milijuna kuna projekata

– Ovim će projektom zaživjeti u punom sjaju kako zgrada u Vukšincu tako i naš park u središtu mjesta. To je moderan senzorički park za članove Udruge, ali i sve stanovnike općine Dubrava. Posebno mi je drago što sam bio uključen u projekt od samog početka. Ovo je velika priča, priča od 8,2 milijuna kuna, koliko je odobreno iz EU fondova – rekao je Okroša.

Autizam se razvija vrlo rano

Profesorica Jasmina Frey Škrinjar, dugogodišnja članica i velika prijateljica Udruge, približila je pojam autizma.

ČAZMA Novi kamion Komunalija vrijedan je 1,4 milijuna kuna

– Autizam je razvojni poremećaj koji nastaje vrlo rano. Najsnažnija su obilježja teškoće u komunikaciji. Ne samo u govoru, već cjelokupnoj percepciji – objasnila je profesorica Frey Škrinjar.