Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
U sklopu Nacionalnog tjedna dojenja

U svih devet gradova županije postavili smo klupe za dojenje

Klupa za dojenje u Dugom Selu
Foto: Zagrebačka županija
Ukupna vrijednost novih funkcionalnih klupa je 120 tisuća kuna, a investiciju je u cijelosti financirala Zagrebačka županija

Kad je beba gladna, ne pita gdje se mama nalazi i što radi, jer jedino što zna jest da je vrijeme ručka. Kako bi sagradila infrastrukturu prilagođenu potrebama majki i dojilja, Zagrebačka županija postavila je u svih svojih devet gradova po jednu klupu za dojenje, s dodatkom za previjanje. Ukupna vrijednost novih funkcionalnih klupa je 120 tisuća kuna, a investiciju je u cijelosti financirala Zagrebačka županija.

Biciklistice Klikom do svih biciklističkih ruta u županiji Na dva kotača do najljepšeg turističkog iskustva

Dojenje je važno u ranoj dobi

Klupe su predstavljene u sklopu Nacionalnog tjedna dojenja kojim se svake godine prvog tjedna u listopadu promiče dobrobit dojenja tijekom prvih šest mjeseci djetetova života. Mogućnosti novih funkcionalnih klupa predstavljale su glavne sestre, voditeljice grupe za potporu dojenja i patronažne sestre domova zdravlja Zagrebačke županije u svim gradovima Zagrebačke županije, dok je središnja svečanost održana u Dugom Selu.

– Zagrebačka županija je 2015. godine oformila svoj Koordinacijski tim za dojenje zahvaljujući kojemu po našim gradovima imamo grupe za potporu dojenja. Time želimo staviti naglasak na to koliko je važno dojiti dijete u prvim mjesecima života – rekla je zamjenica župana Nadica Žužak, koja je objasnila i zašto je za središnju svečanost odabran baš grad Dugo Selo.

Klupa za dojenje u Jastrebarskom Jastrebarsko Dobili prvu klupu za dojenje na dječjem igralištu

– Od početka ove godine Županija dodjeljuje po 1000 kuna jednokratne pomoći za svako novorođeno dijete na našem području i primijetili smo da je dosad velik broj zahtjeva, njih čak 140, stigao upravo iz Dugog Sela koji bilježi iznimno povoljan vitalni, pronatalitetni indeks u Republici Hrvatskoj – objasnila je.

Dugo Selo je grad mladih

Pozitivan prirast u Dugom Selu komentirao je i gradonačelnik Nenad Panian.

– Dugo Selo je grad mladih, grad obitelji, jedno mirno okruženje. Jednostavno, pruža svim građanima ono što im treba. Imamo osnovne škole, srednju školu, glazbenu školu, udruge, a povezani smo vlakom pa se do Zagreba može doći u samo deset minuta – izjavio je Panian.

Nabavu klupa za dojenje proveo je Dom zdravlja Zagrebačke županije čiji je ravnatelj, Većeslav Bergman, istaknuo važnost ovog projekta.

– Prema našim povratnim informacijama, ženama je lakše kad su u grupi i kad mogu izmjenjivati iskustva. Postavljanjem klupa u svim županijskim gradovima motiviramo mlade majke da ostanu i dalje u projektu potpore dojenja djeteta – rekao je Bergman.

Stjepan Kožić Odlični turistički rezultati Kožić: Broj gostiju će rasti jer razvijamo cikloturizam, ali i vjerski i šoping turizam Zagrebačka županija Cijelo selo brine o okolišu Kod nas je kontejner za smeće uvijek prazan, a onaj za papir pun