Izbornik
Naslovnica Županije Primorsko-goranska
O DEMOGRAFSKOJ KRIZI I NEDOSTATKU DIJALOGA

U Uredu predsjednice RH održana okrugli stol o fiskalnoj decentralizaciji i regionalnom razvoju

Foto: Primorsko-goranska županija
Predsjednica Grabar-Kitarović najavila je osnivanje Radne skupine s ciljem izrade smjernica za učinkovitiju fiskalnu decentralizaciju i daljnji regionalni razvoj Republike Hrvatske

U Uredu predsjednice RH Kolinde Grabar- Kitarović održan je Okrugli stol na temu „Fiskalna decentralizacija i regionalni razvoj Republike Hrvatske“ na kojem su sudjelovali župani hrvatskih županija, predstavnici udruga županija, gradova i općina, nadležnih ministarstava, akademske zajednice te ostali stručnjaci.

Svečano je proslavljen dan Vukovarsko-srijemske županije u Iloku U Iloku obilježen Dan županije i 25 godina od njezina ustrojstva 'Želimo spriječiti odlazak mladih, ali i vratiti one koji su otišli'

U ime Primorsko-goranske županije na skupu je sudjelovala zamjenica župana Marina Medarić. Kako je uvodno istaknuto, okruglim stolom o fiskalnoj decentralizaciji i regionalnom razvoju RH Predsjednica Republike želi prenijeti iskustva i rezultate programa “Izmještanja ureda”. Zaključila je da je županijski ustroj regionalne vlasti opravdan, održiv i potreban te da su županije dokazale da su istinski generatori razvoja Hrvatske. Kao sedam ključnih društvenih izazova navela je demografsku krizu (depopulacija, starenje stanovništva, odlazak mladih), nedostatak dijaloga (kako u politici tako i u društvu općenito), opću društvenu krizu, izostanak jedinstvene gospodarske politike, slabost institucija tj. tromost administracije, izbornu godinu – godinu praznog hoda i nužnost reforme obrazovnog sustava. 

Tijekom rasprave u koju se uključila i zamjenica Medarić naglasila je kako se uz pripremu zakonske regulative za decentralizaciju, a jedan od već najavljenih koraka je i pripajanje Ureda državne uprave županijama. Očekuje se i fiskalna decentralizacija. Kao doprinos rješavanju problema i otvorenih pitanja, predsjednica Grabar-Kitarović najavila je osnivanje Radne skupine s ciljem izrade smjernica za učinkovitiju fiskalnu decentralizaciju i daljnji regionalni razvoj Republike Hrvatske. 

Dinko Burić Posjet predsjednice Burić: Svima nam u Hrvatskoj trebaju poruke optimizma