U Vidovcu će od 20. do 23. rujna biti održana 21. Zeljarijada, najveća gastronomska manifestacija u Varaždinskoj županiji. Uz glazbene izvođače, Crvenu jabuku, Bosutske bećare i Activ band, posjetitelje očekuje već tradicionalna mega-sarma pripremljena od Varaždinskog zelja, kao i Sajam starih zanata, Gospodarski sajam, Sajam zaštićenih proizvoda, Međunarodna smotra folklora, natjecanje u kuhanju „Zeljarskog kotlića“, šaran na rašljama te Vidovečki gibanik.
Novost je da će Zeljarijada ove godine zapravo početi u osnovnim i srednjim školama te restoranima. U četvrtak, 20. rujna, prvi put će se u školama i u restoranima na jelovnicima naći jela od Varaždinskog zelja, a s ciljem da se populariziraju jela od ove visokokvalitetne namirnice. Zelje će za tu prigodu donirati Udruga zeljara.
- Ove godine uključilo se 37 škola s područja Varaždinske županije koje će u petak na svom meniju u školskoj kuhinji imati jela od zelja, a za tu prigodu donirali smo 650 kilograma zelja, što kiselog, što svježeg – rekla je Marija Cafuk, čuvarica sjemena varaždinskog zelja.
Osim što je nedavna analiza pokazala da je u Hrvatskoj najpopularnije jelo sarma, rezultati istraživanja provedenog među potrošačima kiselog zelja na zagrebačkom tržištu pokazali su da čak 40 posto ljudi preferira varaždinsko zelje, što je daleko ispred ogulinskog i ličkog zelja, otkrio je župan Radimir Čačić.
- U Varaždinskoj županiji proizvodimo gotovo deset puta više zelja nego što ga sami potrošimo, a gleda li se cijela država, proizvodimo 40 posto hrvatskih potreba. Proizvodnjom zelja se u našoj županiji bavi 1500 OPG-ova i promocija putem ovakve manifestacije, festivala zelja, za nas je jako važna. U promociju i brendiranje Varaždinskog zelja ćemo krenuti još snažnije - naglasio je župan.
Načelnik Općine Vidovec Bruno Hranić zahvalio je Varaždinskoj županiji, županu Čačiću i posebnoj savjetnici i predsjednici TZ-a Nataliji Martinčević.
- Zeljarijada izlazi van granica Općine i postaje županijski projekt, a uskoro sigurno i nacionalni. Ove godine imamo tri općine – partnere, a to su Petrijanec, Maruševec i Vinica koje su također poznate po proizvodnji Varaždinskog zelja - rekao je Hranić.
U Vidovcu će u subotu, 22. rujna, u 9 sati početi kuhanje mega-sarme, koju će prije toga cijelu noć pripremati čak 50 kuhara i učenika. Za mega-sarmu će biti potrošeno 1200 komada velikih glavica kiselog Varaždinskog zelja, točnije 22.000 listova, a uz to i 300 kilograma junećeg mesa, 410 kilograma svinjskog mesa, 105 kilograma riže, 75 kilograma kobasica, 25 kilograma brašna, 40 kilograma brašna, 4,5 kilograma svježeg češnjaka, pet kilograma peršina, 2 kilograma mljevenog papra, a i 2 kilograma slatke mljevene paprike. Kuhari i učenici će morati očistiti 350 kilograma krumpira za subotu, a 150 kilograma za nedjelju. U Vidovcu će se vjerojatno pripremati i najveća zaprška – od 25 kilograma brašna i 25 litara ulja.
Svečano otvorenje Zeljarijade je u subotu u 14 sati, a rezanje i podjela mega-sarme počinje u 15 sati. Izdvajamo i da će u sklopu Zeljarijade, osim gastronomskih, kulturnih i zabavnih programa, biti održana i edukacija za poljoprivrednike. U Maruševcu će u petak, 21. rujna, u 14 sati početi Dani polja u sklopu kojih će biti održano predavanje o bakteriozi na Varaždinskom zelju.