Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
ušteda toplinske energije

U Vukovaru kreće energetska obnova višestambenih zgrada

energetska obnova u Vukovaru
Foto: Branimir Bradarić
Vrijednost radova iznosi nekih 11 milijuna kuna od čega će Fond sufinancirati obnovu s oko 6,5 milijuna kuna dok će po 20 posto sredstava osigurati Grad Vukovar i stanari kroz pričuvu

U narednih nekoliko dana na pet višestambenih zgrada u Vukovaru započet će radovi na energetskoj obnovi tih zgrada. Najavljeno je to na današnjoj konferenciji za novinare na kojoj su rezultate natječaja Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost predstavili gradonačelnik Vukovara Ivan Penava i direktor gradske tvrtke Tehnostan Kristijan Lovrenščak.

- Vrijednost radova na tih pet zgrada iznosi nekih 11 milijuna kuna od čega će Fond sufinancirati obnovu s oko 6,5 milijuna kuna dok će po 20 posto sredstava osigurati Grad Vukovar i stanari kroz pričuvu. Pri tome treba znati i da još uvijek čekamo odgovor za šestu zgradu koju smo također aplicirali na natječaj - rekao je Penava.

Istakao je i kako je cilj radova toplinski izolirati vanjsku ovojnicu zgrade, odnosno, smanjiti troškove grijanja i hlađenja. Projektirana ušteda toplinske energije po završetku radova je gotovo 80 posto tako da građani osim ljepše vizure grada dobivaju i 40-50 posto manje račune za isporučenu toplinsku energiju.

Direktor Tehnostana Kristijan Lovrenščak rekao je da je na području grada iz godinu u godinu sve manje zgrada koje nisu toplinski obnovljene. Naime, da bi zgrada mogla biti aplicirana na natječaj mora biti D razred energetske učinkovitosti. Po završetku radova energetski obnovljene zgrade bit će B ili C razred energetske učinkovitosti.

- Kada je riječ o energetskoj obnovi kao kritične zgrade preostale su nam one na Vijencu Ruđera Boškovića i dio zgrada u naselju Olajnica. Kroz natječaje Fonda obnovili smo desetak zgrada do sada - rekao je Lovrenščak.